Home » Zelfvertrouwen » Zelfcompassie oefeningen

Zelfcompassie oefeningen

Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je het moeilijk hebt. Pijn en lijden is menselijk en dat erkennen is de eerste stap van zelfcompassie. In plaats van je gevoelens te negeren of jezelf te bekritiseren accepteer je de situatie zoals die is maar wens je wel het beste voor jezelf. Het resultaat is dat je gelukkiger bent en meer zelfvertrouwen hebt. Wil je dit ook bereiken? Gelukkig is zelfcompassie te trainen! Je vind de oefeningen hieronder.

Zelfcompassie oefeningen

Waarom zelfcompassie

Voordat we ingaan op de zelfcompassie oefeningen, wil ik eerst de voordelen op een rijtje zetten. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je met zelfcompassie beter presteert. Je durft meer fouten te maken en stapt vaker uit je comfort zone omdat je jezelf weet te kalmeren en herpakken mocht er toch iets mis gaan.

Daarom is zelfcompassie ook belangrijk voor persoonlijke ontwikkeling. Zonder compassie voor jezelf is het veel moeilijker om de motivatie te vinden om je best te doen en beter te worden, omdat je toch niet om jezelf geeft. Een bijkomend voordeel is dat je ook beter bent voor de mensen om je heen. Zonder zelfcompassie heb je namelijk ook geen compassie voor anderen.

Ook houd je energie over. Omdat je jezelf accepteert hoef je je eigen imago niet op te poetsen, wat een hoop energie scheelt en stress vermindert om wat een ander van je denkt.

Zelfcompassie oefeningen

1: Accepteer je zwakke punten

Schrijf vijf competenties of vaardigheden op waarin je goed bent, vijf waar je gemiddeld op scoort en vijf waarvan je denkt dat je goed op scoort. Kun je jezelf volledig accepteren en erkennen dat je in bepaalde dingen goed bent en in andere minder goed? Dit is de basis van zelfcompassie. Probeer jezelf er op te betrappen als je je imago probeert op te poetsen tegenover je collega’s of vrienden. Lukt het je om je grijze muis te omarmen?

2: Zelfkalmerende aanraking

Een aanraking of knuffel is de meest effectieve manier om iemand te troosten. Zo’n aanraking kun je ook inzetten als zelfcompassie oefening. Als je gespannen bent of merkt dat je innerlijke criticus aan het woord is, leg je een hand op je hart of omhels je jezelf. Dit kan in het begint een beetje gênant of raar voelen, maar experimenteer ermee! Als het niks voor jou is probeer je een andere oefening.

3. Vriendelijkheidsmeditatie

Een vriendelijkheidsmeditatie is een andere effectieve manier om zelfcompassie op te roepen. Ga op een rustige plek zitten, sluit je ogen en wees je 5 minuten bewust van je eigen ademhaling. Spreek jezelf dan toe met een zin als “Moge ik gelukkig zijn” of “Ik wens mezelf kracht”.