Zelfvertrouwen geeft je een goed gevoel en zorgt ervoor dat je positief in het leven staat. Zelfvertrouwen vergroten heeft veel voordelen en het effect zul je overal zien – thuis, op het werk en in het aangaan en onderhouden van relaties.
Voordelen zelfvertrouwen vergroten
Meer focus en beter presteren
In plaats van tijd en energie te verspillen door je zorgen te maken dat je niet goed genoeg bent, kun je je energie besteden aan dingen die je verder brengen en blij maken.
Gezonde relaties
Je zelfvertrouwen vergroten heeft niet alleen invloed op hoe je over jezelf denkt, maar het helpt je ook om anderen beter te begrijpen en te behandelen. Het geeft je ook de kracht om weg te stoppen met een relatie als je slecht wordt behandeld.
Openstaan voor het proberen van nieuwe dingen
Als je in jezelf gelooft, ben je eerder bereid om nieuwe dingen te proberen. Of je nu een nieuwe baan ambieert of je aanmeldt bij een sportclub, uit je comfort zone treden is een stuk makkelijker als je vertrouwen hebt in je eigen kunnen en capaciteiten.
Meer veerkracht
Zelfvertrouwen vergoot ook je veerkracht en omgaan met tegenslagen. Dit zorgt er ook voor dat je minder stress zult ervaren.
Je zelfvertrouwen vergroten: 5 tips
Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen een boost te geven om optimaal te leven! Een goede plek om te beginnen is de populaire online Cursus Zelfvertrouwen.
Stop met jezelf met anderen te vergelijken
Of je jezelf nu vergelijkt met die influencer op Instagram of je salaris vergelijkt met het inkomen van een vriend van je, jezelf te veel vergelijken met anderen is niet gezond. Een studie uit 2018 vond zelfs een direct verband tussen jaloezie en hoe je over jezelf denkt.
Deze onderzoekers ontdekten dat mensen die zichzelf met anderen vergeleken en daarvoor jaloezie ervaarden, ook slechter over zichzelf dachten.
Als je jaloezie voelt jegens een ander, herinner jezelf dan aan je eigen sterke punten en successen. Het heeft geen zin om jezelf met anderen te vergelijken! Iedereen bewandeld zijn eigen pad en heeft een ander startpunt. Bedenk eens welke groei je zelf al hebt doorgemaakt, in plaats van naar anderen te kijken. Als hulpmiddel kun je een dankbaarheidsdagboek bijhouden.
Omring jezelf met positieve mensen
Hoe zijn de relaties met je vrienden? Word je goed door ze behandeld? Veroordelen ze je constant of accepteren ze je zoals je bent?
De mensen met wie je tijd doorbrengt, beïnvloeden je gedachten over jezelf meer dan je denkt. Als je je slecht voelt over jezelf nadat je met een bepaalde persoon hebt rondgehangen, is het misschien tijd om afscheid te nemen.
Zorg goed voor je lichaam
Als je goed voor jezelf zorgt, gezond eet en regelmatig sport voel je je zelfverzekerder en zit je lekkerder in je vel.
Hier zijn een paar voorbeelden:
- Dieet: Goed eten heeft veel voordelen, waaronder een hoger niveau van zelfvertrouwen en zelfrespect. Wanneer je goed eet, voel je je gezonder, sterker en energieker, wat kan resulteren in een beter gevoel over jezelf.
- Sport: Studies tonen consequent aan dat fysieke activiteit het zelfvertrouwen verhoogt. Een studie uit 2016, gepubliceerd in Neuropsychiatric Disease and Treatment, toonde aan dat regelmatige lichaamsbeweging het lichaamsbeeld van de deelnemers verbeterde. En toen hun lichaamsbeeld verbeterde, voelden ze zich zelfverzekerder
- Meditatie oefeningen: meditatie helpt je niet alleen te ontspannen, maar helpt ook het zelfvertrouwen te vergroten. Ten eerste leert het je om jezelf te herkennen en te accepteren. Daarnaast helpt het je de negatieve gedachten te doorbreken die je zelfbeeld naar beneden halen. Hier vind je nog meer voordelen van meditatie.
- Goed slapen: te weinig slapen heeft een negatieve invloed op je emoties, terwijl goede nachtrust in verband wordt gebracht met positieve eigenschappen zoals optimisme en zelfrespect.
Wees aardig voor jezelf
Vriendelijk voor jezelf blijven als je een fout maakt, tegenslag ervaart of vervelende emoties voelt wordt ook wel zelfcompassie genoemd. Door zelfcompassie te beoefenen word je emotioneel flexibeler en kun je beter omgaan met lastige emoties en je relaties met jezelf en anderen verbeteren. En onderzoekers hebben zelfcompassie gekoppeld aan zelfvertrouwen. Dus de volgende keer dat je een tegenslag tegenkomt of van jezelf baalt, erken dan dat onvolmaakt zijn of soms tekortschieten bij het leven hoort. Doe je best om met zelfcompassie door deze ervaringen te navigeren.
Oefen positieve zelfspraak
Door optimistisch tegen jezelf te praten, bevorder je zelfcompassie, verminder je twijfel en ga je eerder nieuwe uitdagingen aan. De volgende keer dat je denkt dat je ‘het niet aankan’ of dat iets ’te moeilijk’ is en dat je ‘het niet eens moet proberen’ moet je je herinneren dat je gedachten niet de waarheid zijn.
Dus in plaats van tegen jezelf te zeggen “Ik kan dit niet aan” of “Dit is onmogelijk”, zeg je de volgende keer tegen jezelf: “Je kunt het”, of “het enige wat ik hoef te doen is proberen”.
En n plaats van tegen jezelf te zeggen: “Ik kan niets goed doen” als je een fout maakt, zeg tegen jezelf: “Ik kan het de volgende keer beter doen”, of “ik heb tenminste iets geleerd”.