Home » Zelfvertrouwen » Zelfcompassie

Zelfcompassie

Zelfcompassie is een hele mooie tool om beter om te gaan met tegenslagen, meer veerkracht te tonen, beter te zijn voor jezelf en betere relaties op te bouwen met anderen. Wil je weten hoe je dit toepast in je leven? Hieronder vind je alle uitleg die je nodig hebt.

zelfcompassie

Zelfcompassie betekenis

Wat is zelfcompassie? Compassie is het vermogen om empathie, liefde en zorg te tonen aan mensen die het even moeilijk hebben. Zelfcompassie is eenvoudigweg het vermogen om hetzelfde voor jezelf te doen en jezelf te accepteren, vooral in het geval van mislukking, tegenslag en verdriet. Veel compassievolle mensen vinden het moeilijk om zelfcompassie te beoefenen, uit angst voor genotzucht of zelfmedelijden. Maar een onvermogen om eigen zwakte en pijn te accepteren staat emotioneel geluk in de weg.

Zelfcompassie wordt ook vaak verward met zelfrespect of eigenwaarde, maar de twee verschillen: terwijl zelfrespect gericht is op een positieve zelfbeoordeling van met name prestaties, is zelfcompassie een vorm van acceptatie, zelfs bij mislukking. Dus in plaats van de beste proberen te zijn, gewoon accepteren wie je bent. Met alle zwakheden inbegrepen. Niemand is perfect en iedereen heeft sterke en zwakke punten. Iemand die dit beoefent accepteert mislukkingen zonder in de defensie te schieten of het te moeten rechtvaardigen en erkent dat alle mensen liefde en acceptatie verdienen. Aan de andere kant kan een hoog zelfbeeld leiden tot de neiging om persoonlijke gebreken te negeren of te verbergen.

Kristin Neff

Kristin Neff is de bekendste expert op dit gebied, en heeft het concept van zelfcompassie bijna twintig jaar geleden gedefinieerd en beschreven. Naast haar baanbrekende onderzoek, heeft ze een programma van acht weken ontwikkeld om zelfcompassie vaardigheid te trainen: Mindful Self-Compassion (MSC).

De drie stappen naar zelfcompassie

Volgens Neff bestaat zelfcompassie uit drie elementen:

  1. Het opmerken van pijn of verdriet, zonder kritiek te uiten op jezelf.
  2. Gedeelde menselijkheid: het feit dat alle mensen onvolmaakt zijn en alle mensen pijn ervaren.
  3. De wens voor jezelf om de pijn te verlichten door jezelf toe te spreken of aan te raken.

Zelfcompassie oefeningen

De bovenstaande drie stappen zijn ook gelijk een goede zelfcompassie oefening. Hier vind je meer voorbeelden van zelfcompassie oefeningen. Het belangrijkste en tegelijkertijd moeilijkste is de eerste stap: het herkennen van je eigen pijn. In de huidige drukke en stressvolle maatschappij staan we 24/7 “aan” en zitten we de hele dag in ons hoofd zonder naar binnen te treden en de eigen gevoelens te ervaren. We zijn zo druk dat we daar gewoon aan voorbij gaan. Mindfulness helpt om je open aandacht te trainen, waarmee je een buffer bouwt tussen je gevoelens, gedachten en reactie waardoor je beter zelfcompassie kunt toepassen. Hier vind je mindfulness oefeningen die je helpen je open aandacht te trainen.

Zelfcompassie meditatie

Meditatie oefeningen kunnen je ook helpen zelfcompassie te verbeteren. Met zo’n meditatie train je om vriendelijker te zijn voor jezelf in moeilijke tijden. Op deze pagina vind je wat voorbeelden.

Zelfcompassie boeken

Een andere geschikte manier om je zelfcompassie aan te leren, is door er boeken over te lezen. Hieronder vind je een paar aanraders:

  • Zelfcompassie, Kristin Neff
  • Mindgym, Wouter de Jong
  • Mindfulness en zelfcompassie, Christopher Germer
  • De weg van zelfcompassie, David Dewulff

Veelgestelde vragen

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie is eenvoudigweg het vermogen jezelf te accepteren, vooral in het geval van mislukking, tegenslag en verdriet. In plaats van je innerlijke criticus de overhand te laten nemen, laat je je emoties toe en ga je er op een constructieve manier mee om.

Hoe leer je zelfcompassie?

Zelfcompassie leer je door het veel te oefenen. Hierbij speelt mindfulness en meditatie een belangrijke rol.

Verder lezen: