Home » Mindfulness » Hoe zijn mindfulness en zelfcompassie met elkaar verbonden?

Hoe zijn mindfulness en zelfcompassie met elkaar verbonden?

Zelfcompassie houdt in dat je jezelf met dezelfde vriendelijkheid, zorgzaamheid en steun benaderd zoals je dat bij een goede vriend of vriendin zou doen. Wanneer je een moeilijk periode doorgaat, en met tegenslagen en tekortkomingen moet omgaan, helpt zelfcompassie je te reageren met vriendelijkheid in plaats van zelfkritiek. Zelfcompassie is erkennen dat onvolmaaktheid deel uitmaakt van het leven. Om jezelf met compassie te benaderen, moet je je echter wel bewust zijn van het lijden. Dit betekent dus ook dat mindfulness een kerncomponent is van zelfcompassie.

Mindfuless en zelfcompassie

Wat is zelfcompassie?

Laten we eerst een kijken wat compassie betekent om te begrijpen wat zelfcompassie is. Volgens het boedhissme is compassie mededogen voor ons eigen lijden en voor dat van anderen. Compassie betekent dat we het lijden zien, gekoppeld aan een diep verlangen om dat lijden te verlichten. Dit betekent dat om compassie te ervaren, je eerst de aanwezigheid van pijn moet erkennen. Liever dan voorbij die dakloze vrouw rennen terwijl je door de drukke straat loopt, stop je om te bedenken hoe moeilijk haar leven moet zijn. Dit houdt in dat je pauzeert, uit je gebruikelijke referentiekader stapt en de wereld bekijkt vanuit iemand anders perspectief.

Mindfulness en zelfcompassie

Zelfcompassie houdt dus in dat we ons bewust zijn van onze negatieve gedachten en emoties zodat we ze met evenwicht en gelijkmoedigheid kunnen benaderen. En als we mindful zijn, staan we meer open ​​voor de realiteit van het huidige moment zonder te oordelen of het te vermijden of weg te drukken. Zonder mindfulness is er dus eigenlijk geen zelfcompassie. We moeten ten eerste namelijk bereid zijn om onze gedachten en emoties te erkennen en deze te ervaren om de sprong naar zelfcompassie te maken. Hoewel het lijkt alsof onze pijn misschien altijd heel duidelijk aanwezig is, erkennen veel mensen niet hoeveel pijn ze hebben, vooral niet als die pijn komt voort uit hun eigen innerlijke criticus. Of wanneer mensen geconfronteerd worden met uitdagingen en zo erg in de probleemoplossende modus schieten dat ze niet stilstaan ​​bij hoe moeilijk het op dit moment is.

In plaats van onze emoties en gedachten als onszelf te identificeren, erkennen we dat onze gedachten en gevoelens precies dat zijn: gedachten en gevoelens. Niets meer, niets minder. Gedachten zijn slechts gedachten, emoties zijn slechts emoties: en niet de waarheid.

Mindfulness oefenen

Om beter te worden in zelfcompassie, is het dus goed om mindfulness te beoefenen. Hier vind je een overzicht van mindfulness oefeningen die je hierbij helpen!