Home » Stress » Wat doet stress met je lichaam?

Wat doet stress met je lichaam?

Iedereen heeft wel een last van stress: je hart gaat tekeer, je adem versnelt en je spieren spannen zich aan. Deze reactie van het lichaam is bedoeld om je op scherp te zetten en tot actie aan te zetten. Een beetje stress kan je juist helpen om actie te ondernemen, maar wanneer de stress zich dag na dag ophoopt, kan dit je gezondheid aantasten. Hieronder gaan we in op de vraag: wat doet stress met je lichaam?

Wat doet stress met je lichaam?

Symptomen van chronische stress zijn onder meer:

  • Prikkelbaarheid
  • Spanning
  • Depressie
  • Hoofdpijn
  • Slapeloosheid

Centrale zenuwstelsel en endocrien systeem

Je centrale zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de vecht-of-vluchtreactie. In je hersenen zorgt de hypothalamus (onderdeel van het endocrien systeem) ervoor dat de bal aan het rollen gaat en vertelt je bijnieren om de stresshormonen adrenaline en cortisol aan ta maken. Deze hormonen verhogen je hartslag en sturen het bloed naar de gebieden die het het meest nodig hebben zoals je spieren, hart en andere belangrijke organen.

Wanneer het “gevaar” verdwenen is dat de stress in eerste instantie veroorzaakte, zorgt de hypothalamus ervoor dat alles weer een beetje afkoelt. Als het centrale zenuwstelsel er niet in slaagt om weer normaal te worden, of de oorzaak voor de stress niet weggaat, zal de stressreactie doorgaan.

Chronische stress is ook een factor in gedrag zoals te veel eten of niet genoeg eten, alcohol- of drugsmisbruik en sociale terugtrekking.

Ademhaling en hart en vaatstelsel

Stresshormonen hebben ook effect op je ademhaling en hart en vaatstelsel. Tijdens een stressreactie adem je sneller in een poging om zuurstofrijk bloed snel door je lichaam te pompen.

Bij stress pompt je hart ook sneller. Stresshormonen zorgen ervoor dat je bloedvaten samentrekken en meer zuurstof naar je spieren sturen, zodat je meer kracht hebt om actie te ondernemen. Maar dit verhoogt ook je bloeddruk.

Frequente of chronische stress zorgt er dus voor dat je hart te lang te hard werkt. Een hoge bloeddruk zorgt ook voor een verhoogd risico op een beroerte of hartaanval.

Spijsvertering

Als je je afvraagt wat stress met je lichaam doet had je je waarschijnlijk niet voorgesteld dat dit zelfs effect heeft op je maag en spijsvertering.

Bij stress maakt je lever extra bloedsuiker (glucose) aan om je een energieboost te geven. Bij chronische stress is dit zo veel dat je lichaam het niet kan verwerken. Vandaar dat chronische stress het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 kan verhogen.

De stormloop van hormonen, snelle ademhaling en verhoogde hartslag kunnen ook je spijsverteringsstelsel van streek maken. Je hebt hierdoor meer kan op brandend maagzuur.

Effecten op je spieren

Tijdens stress spannen je spieren zich aan om zichzelf te beschermen tegen blessures. Normaal gesproken ontspannen ze weer zodra de stress afneemt, maar als je constant onder stress staat krijgen je spieren niet de kans om te ontspannen. Gespannen spieren veroorzaken hoofdpijn, rug- en schouderpijn en lichaamspijnen.

Libido en vruchtbaarheid

Stress is vermoeiend voor zowel lichaam als geest. Het is daarom heel gebruikelijk dat je minder libido hebt als je gestresst bent.

Als de stress lang aanhoudt, kunnen de testosteronniveaus van een man beginnen te dalen. Dit verstoort de spermaproductie kan zelfs voor erectiestoornissen of impotentie zorgen.

Voor vrouwen kan stress de menstruatiecyclus beïnvloeden. Het kan leiden tot onregelmatige, zwaardere of pijnlijkere menstruaties. Chronische stress kan ook de fysieke symptomen van de menopauze vergroten.

Immuunsysteem

Op korte termijn stimuleert stress het immuunsysteem, wat helpt infecties te voorkomen en wonden te genezen. Maar na verloop van tijd gebeurt het tegenovergestelde: je immuunsysteem verzwakt. Mensen met chronische stress zijn vatbaarder voor ziekte zoals griep en verkoudheid.

Heb jij last van veel stress? Lees hier hoe je stress kunt verminderen.

Bronnen