Home » Meditatie » De voordelen van mediteren

De voordelen van mediteren

Met meditatie oefeningen train je je geest en krijg je inzichten in je gedachten. Naarmate meer mensen de voordelen van mediteren ontdekken, neemt het aan populariteit toe.

Er zijn vele voordelen te benoemen: meer aandacht, minder stress en verbeterde concentratie. Maar meditatie helpt ook bij het ontwikkelen van positieve gedachten, zelfdiscipline en verbeterde slaap.

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van meditatie.

Voordelen van mediteren

Stress verminderen

Stressvermindering is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen meditatie proberen.

Van meditatie word je rustig, en het geeft je de mogelijkheid om letterlijk even uit alle gedachten te stappen die door je hoofd razen. Dit simpele (en tegelijkertijd zo moeilijke) proces zorgt voor een verbeterd fysiek en emotioneel welzijn.

Minder angst en piekeren

Een ander voordeel van mediteren is dat het angst en piekeren vermindert. Tijdens het mediteren creëer je wat meer afstand tussen jezelf en wat je voelt en ervaart. Door van een afstandje je gevoelens te observeren, wordt het gevoel minder sterk. Een analyse van een groot aantal wetenschappelijke studies waar in totaal zo’n 1.300 mensen aan meededen, liet dan ook zien dat meditatie zorgt voor minder angst en piekeren!

Bevordert emotionele gezondheid

Meditatie kan ook zorgen voor een beter zelfbeeld en een positievere kijk op het leven.

Uit een groot onderzoek waaraan zo’n 3.500 volwassenen meededen, bleek bijvoorbeeld dat mindfulness-meditatie de symptomen van depressie verbeterde. Een ander onderzoek toonde aan dat mensen die meditatie hadden gedaan, minder negatieve gedachten hadden.

Je leert jezelf beter kennen

Een ander voordeel van mediteren is dat je jezelf er beter door leert kennen. Er zijn zelfs meditatie vormen die hier speciaal voor bedoeld zijn.

Je kunt tijdens het mediteren bijvoorbeeld de focus leggen op je gedachten. Het idee is dat naarmate je je meer bewust wordt van je niet behulpzame denkpatronen, je deze kunt ombuigen.

Betere concentratie en meer aandacht

Meditatie gericht op concentratie is als gewichtheffen voor je aandachtsspanne. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat meditatie zorgt voor een langere aandachtsspanne, verbeterde aandacht en meer nauwkeurigheid. Bovendien zul je daarom minder afdwalen en piekeren.

Al deze voordelen van mediteren zullen je uiteindelijk ook helpen in het dagelijks leven, tijdens je werk of een gesprek met een vriend of vriendin.

Meer compassie

Binnen de mindfulness en van oudsher het Boeddhisme is veel aandacht voor (zelf)compassie. Compassie gaat over het erkennen van moeilijkheden en lijden, met als belangrijkste wens het lijden te verlichten. Daarnaast is een belangrijk component van compassie dat het heel erg gericht is op gedeelde menselijkheid (ieder mens lijdt, en dit leed verbindt ons). Naast compassie voor een ander kunnen we echter ook compassie voor onszelf hebben.

Compassie kun je trainen, door middel van meditatie. De skills die je leert tijdens een compassie meditatie blijven ook in het dagelijkse leven bij je en zorgen ervoor dat je vriendelijker bent voor jezelf en voor anderen.

Beter slapen

Bijna de helft van de mensen krijgt ooit te maken met slapeloosheid.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die mediteren minder slaapproblemen ervaren. Meditatie oefeningen helpen je om gedachten die vaak tot slapeloosheid leiden, onder controle te krijgen of om te buigen.

Bovendien kan het helpen je lichaam te ontspannen en je geest in een rustige staat te brengen waardoor je sneller in slaap valt.

Lagere bloeddruk

Meditatie kan ook de lichamelijke gezondheid verbeteren door de belasting op het hart te verminderen.

Na verloop van tijd zorgt hoge bloeddruk ervoor dat het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen, wat kan leiden tot een slechte hartfunctie.

Hoge bloeddruk draagt ook bij aan atherosclerose, of een vernauwing van de slagaders, wat kan leiden tot een hartaanval en beroerte.

Uit een meta-analyse van 12 onderzoeken met bijna 1000 deelnemers bleek dat meditatie hielp de bloeddruk te verlagen. Dit was effectiever bij oudere vrijwilligers en degenen die voorafgaand aan het onderzoek een hogere bloeddruk hadden/

Hoe veel moet je mediteren om de voordelen te ervaren?

Nu denk je misschien dat je een enorme tijdsinvestering moet doen om deze voordelen te ervaren, maar het tegenovergestelde is waar. Zelfs elke dag een korte periode mediteren kan je voordeel opleveren. Zo toonde een studie aan dat slechts 13 minuten per dag mediteren de aandacht en het geheugen verbeterde na 8 weken.