Home » Meditatie » Wat is meditatie?

Wat is meditatie?

Meditatie is een onderdeel van mindfulness. Met meditatie oefeningen ervaar je meer geluk en positieve gevoelens, doordat je jezelf meer bewust wordt van het hier en nu. Het is een methode waarmee je stress kunt verminderen en orde kunt scheppen in de chaos die het soms in je hoofd is. Iedereen kan mediteren, het is niet zweverig zoals vaak gedacht wordt. 

Wat is meditatie

Meditatie en drukke levens

De wereld gaat 24 uur per dag, 7 dagen per week door. Wij vliegen en rennen net zo hard mee. ’s Ochtends de kinderen wegbrengen, dan zelf werken, de kinderen weer ophalen, koken, eten, de kinderen naar bed brengen, etc. Naast fysiek druk zijn hebben we ook nog eens minimaal 50.000 gedachten per dag! Gedachten over dingen die we nog moeten doen, wensen, vinden, willen, verwachtingen en meningen over bepaalde dingen. En de negatieve gedachten blijven vaak hangen en zich herhalen. Ons hoofd heeft best wat te verwerken op een gemiddelde dag. Meditatie is een manier om hier mee om te gaan.

Dit maakt het erg belangrijk om af en toe even rust te nemen, letterlijk een pauze. Een moment voor onszelf om even niks te denken, vinden of moeten. De perfecte activiteit tijdens zo’n geestelijke en lichamelijke pauze is mediteren. Ook als je ontzettend druk bent kun je (leren) mediteren. Meditatie laat je bewust worden van de gedachten die je hebt. Het fijne is, dat je niks hoeft met deze gedachten. Je hoeft je hoofd niet leeg te maken of je gedachten te verzetten. De gedachten komen en mogen er zijn. Je bent je bewust van deze gedachten en laat ze ook zo weer gaan. Hierdoor kun je helemaal in het hier en nu zijn en ben je niet bezig met wat geweest is (het verleden) en wat nog gaat komen (de toekomst).

Voordelen meditatie

Veel mensen hebben een (voor)oordeel over het woord mediteren. Het wordt meer gezien als een rustmoment nemen voor jezelf. Vanaf het moment dat je begint met dit rustmoment ervaar je de positieve effecten. Het is niet zo dat je direct 100% tot rust komt. De meeste mensen moeten even wennen aan het mediteren omdat ze steeds worden afgeleid door nieuwe gedachten. Dit maakt niet uit, hier leer je mee omgaan. Het gaat om de tijd die je voor jezelf vrijmaakt. Je werkt aan je eigen ontwikkeling en rust, dit is een hele positieve verandering!

Mensen die veel mediteren ervaren minder angst, slapen beter, kunnen zich beter concentreren, hebben minder last van stress, zijn creatiever en leven meer in het moment. 

Leren mediteren

Meditatie oefeningen kun je gewoon op een stoel of in bed doen. Het belangrijkste is dat je comfortabel ligt of zit. Je wordt dan niet teveel afgeleid door ongemakken. Het is de bedoeling dat je volledige stilte in jezelf probeert te ervaren tijdens het mediteren. Hiervoor kun je jouw aandacht richten op je ademhaling. Volg de weg die de lucht aflegt door je neus tot aan je longen, en weer terug. Ervaar wat die lucht met je lichaam doet (buik en borstkas gaat op en neer). Als je afgeleid bent mag je dit opmerken, zonder hier een oordeel over te hebben. Je richt je aandacht simpelweg weer op je ademhaling. Hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker dit gaat.

Wat voor type meditaties zijn er?

Er zijn verschillende meditatie methoden die je kunt afwisselen met elkaar. De ademhaling speelt een belangrijke rol bij de ademhalingsmeditatie. Hierbij richt je jouw aandacht op je ademhaling. Daarnaast kun je ook een transcendente meditatie doen. Je mediteert dan 2 keer per dag 20 minuten. In stilte focus je jezelf op het herhalen van mantra’s. Als je niet goed kunt stilzitten, dan kun je een bewegingsmeditatie doen. Door heel bewust elke beweging uit te voeren ontspant je lichaam zich. Eigenlijk zijn er eindeloos veel soorten meditatie: voor het slapen, tegen stress, om compassie of zelfcompassie te oefenen, enzovoorts. Ook zijn er retraites (Vipassana meditatie) en geleide meditaties. Je luistert dan naar een stem die je door een meditatie heen leidt. Dit is een goede oefening voor mensen die net beginnen met mediteren.