Home » Mindfulness » Gelukkig zijn: zo doe je het

Gelukkig zijn: zo doe je het

De meest gestelde vraag is waarschijnlijk wel ‘ wat is gelukkig zijn ?’ en ‘hoe word je echt gelukkig?’. Hier is niet echt één vast antwoord op dat op iedereen en op elke situatie van toepassing is, en vaak vinden mensen hier niet meteen een antwoord op.

Gelukkig zijn

Geluk schuilt in de kleine dingen

Wanneer je zou vragen aan mindfulness coaches, guru’s of monikken die reeds jarenlang ervaring hebben in de ‘kunst van het leven’ te omarmen, zal je vaak te horen krijgen dat het geluk schuilt in de kleine dingen – en dit klopt ook écht.

Je zal waarschijnlijk wel al gemerkt hebben dat je op sommige momenten zo intens gelukkig kan zijn, dat je er haast emotioneel van wordt. Dit kan op verschillende momenten zijn. Wanneer je naar een prachtige zonsopgang of zonsondergang staart, wanneer je tijd doorbrengt met de personen die je graag ziet, wanneer een hond je op straat passeert maar toch nog even geaaid wil worden door jou, wanneer een persoon die je niet kent naar je lacht of wanneer je zo hard de slappe lach hebt dat je er buikpijn van krijgt. Maar dit kunnen ook momenten zijn zoals ’s ochtends je kopje koffie drinken en hier enorm van genieten, je lievelingssport uitoefenen of gewoonweg je favoriete tv-serie of film bekijken.

Vaak vergeten we om de kleine dingen des levens te appreciëren en op te merken, en laat dit nu net de dingen zijn waar geluk in verborgen zit. We moeten het alleen zelf ontdekken en onze ogen ervoor openen. Mindfulness oefeningen helpen je hierbij.

Gelukkig zijn begint met een positieve mindset

Mensen die doorgaans heel neerslachtig zijn, zijn vaak ook heel negatieve mensen. Deze mensen geloven er niet in dat bepaalde dingen hen zullen lukken. Ze bekijken alles als een glas dat halfleeg is in de plaats van halfvol, en ze hebben gewoonweg een negatieve mindset.

Gelukkig zijn, hoe cliché het ook mag klinken, begint bij jezelf. Het meest banale zoals ’s ochtends opstaan met de gedachte ‘vandaag wordt de mooiste dag’, kan ervoor zorgen dat je hele mindset shift en je bijgevolg een prachtige dag zal hebben.

Lees hier meer over omgaan met negatieve gedachten.

Gratitude journaling

Gratitude journaling is iets dat tegenwoordig een beetje als een hype gezien wordt, maar het is een hele goede oefening om zoals hierboven gezegd, het mooie te zien in de kleine dingen. Dit doe je het beste ’s ochtends en ’s avonds.

Je zal je misschien afvragen wat dit in godsnaam is en hoe je hieraan begint – wel, het is heel simpel. Zo schrijf je dagelijks ofwel ’s ochtends, ofwel ’s avonds, maar bij voorkeur op beide momenten, 3 à 10 zaken op waarvoor je je dankbaar voelt. Hoe meer, hoe beter!

Dit kunnen simpele zaken zijn zoals ‘ik ben dankbaar voor de zonnige ochtend’, ‘ik ben dankbaar dat ik een dak boven mijn hoofd heb’, ‘ik ben dankbaar dat ik een volle kast en een volle ijskast heb en niets te kort kom’.

Je zal al snel zien dat je ook hiermee je mindset naar het positieve kan shiften en je je meteen gelukkiger zal voelen.

Wat is de logica van geluk?

Om de logica van geluk te begrijpen, moeten we allereerst begrijpen wat geluk net is en wat het inhoudt. Je zou kunnen zeggen dat gelukkig zijn onze natuurlijke staat is, wanneer je kinderen en peuters ziet spelen en ziet hoeveel geluk ze hier uithalen. Zo kan je het zien als ‘geluk is simpelweg het gebrek aan ongeluk’.

Volgens Mo Gadwat, voormalig de topman van Google, ontstaat ongeluk wanneer het niet gaat zoals je verwacht in je leven.
Hij bedacht een formule over geluk, namelijk dat geluk gelijk aan of groter is dan het verschil tussen hoe je de gebeurtenissen ervaart die zich in je leven afspelen en de verwachtingen die je hebt van hoe het leven ‘zich moet gedragen’. Wanneer je in deze formule foute gebeurtenissen en te hoge verwachtingen stopt, word je teleurgesteld en zal je je ongelukkig voelen.

Volgens Gawdat moet je aan vijf ultieme waarheden vasthouden om gelukkig te zijn en blijven – dingen die echt zijn – zoals het heden, verandering, de liefde, de dood en ‘ontwerp’.

Bekijk de toekomst rooskleurig

Als je ervan overtuigd bent dat je toekomst niets inhoudt en niets voorstelt, zal je geen motivatie meer voelen om verder te gaan en überhaupt enige moeite te steken in je dagelijkse taken.

Maar wanneer je de toekomst rooskleurig bekijkt en je gelooft dat de toekomst mooie dingen voor je in petto heeft, zal je veel meer geluk, motivatie en enthousiasme voelen om verder te gaan in het heden. Ook angsten zullen afnemen, omdat je gelooft dat de toekomst er goed voor staat en je dus geen onaangename dingen te wachten staan.

Beleef mooie momenten opnieuw

Indien je weet dat bepaalde dingen je gelukkig maken en je denkt aan de mooiste herinneringen die je tot hiertoe meemaakte, kan je deze makkelijk reproduceren. Voelde je je gelukkig in bijvoorbeeld je lievelingsland, probeer daar dan nog eens op vakantie te gaan. Voel je je gelukkig wanneer je met je hond gaat wandelen, ga dan vaker met je hond wandelen. Ook hieruit haal je de dopamine rush waarover we het hiervoor hadden. Je zal je hier automatisch gelukkiger door voelen.

Ikigai

Ikigai is een concept dat in Japan bedacht is en representeert waarvoor jij ’s ochtends uit je bed komt en wat jij waard vindt om voor te leven. Het is als het ware je passie waarin vier elementen terugkomen: hetgene waarvan je houdt, wat de wereld nodig heeft, waarvoor je betaald kan worden en waar je goed in bent. Zo overlappen je missie, je passie, je beroep en je roeping – en zo makkelijk vind je je ikigai. Dit is het geheim achter hoe je een heel lang en gelukkig leven kan leiden.