Home » Mindfulness » Positief in het leven staan

Positief in het leven staan

Door positief in het leven te staan wordt iedere dag een feestje. Je bent gelukkiger, hebt meer zelfvertrouwen en durft meer uitdagingen aan te gaan. Gelukkig is positief in het leven staan een skill die iedereen kan leren. Een aantal tips:

Positief in het leven staan met dankbaarheid

Het eerste puntje dat ervoor zal zorgen dat je meer positief in het leven zal staan, is dankbaarheid. Dankbaarheid is een leer die je zelf kan oefenen en die niet veel tijd in beslag neemt en heel snel vruchten afwerpt. Dit kan je eenvoudig oefenen door dagelijks ’s ochtends en ’s avonds (bij voorkeur) in een notitieboekje of je dagboek 3 à 10 dingen neer te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals je kopje koffie waarvan je geniet ’s ochtends, maar ook grotere dingen zoals een project dat je hebt afgewerkt en waar je trots op bent. Vergeet de kleine dingen echter zeker niet – en sta zeker eens stil bij de mensen om je heen, ook hiervoor kan je dankbaarheid uiten en over schrijven.

Focus op je sterke punten

Nog een tip is om te focussen op je sterktes. Dit zal je meer zelfvertrouwen maken en hierdoor zal je positief in het leven staan – of je er alleszins bij helpen. Je kan dit doen door alle sterke puntjes aan jezelf en je persoonlijkheid neer te schrijven.
Vaak gaan onze hersenen met ons op de loop en maken ze een verhaaltje van de dingen zonder dat dit per se waar is, dus is het belangrijk om iets tastbaars op te schrijven voor ons onderbewustzijn en met concrete voorbeelden te komen. Hierdoor zal ook je onderbewustzijn deze zaken kunnen integreren, alsook zal deze oefening de negatieve gedachten overschaduwen, zodat deze in het niets zullen verdwijnen op termijn.
Zo kan je deze zaken opschrijven op volgende manier: ‘ik ben goed in’, ‘ik ben een kei in …’, ‘mijn talent is …’, enzovoort.

Investeer in je relaties

Uiteindelijk zijn de belangrijkste dingen om positief in ons leven te staan en gelukkig te zijn, de herinneringen die we maken en de personen waarmee we deze herinneringen delen en gemaakt hebben.

De mensen om ons heen zien we vaak als vanzelfsprekend – en hierdoor staan we niet vaak genoeg stil bij hoe waardevol onze relaties met deze mensen zijn. Je zal pas merken wat je mist als je het kwijt bent, en dit geldt ook voor je relaties. Koester de mensen die je graag ziet, en je zal vanzelf zien dat je veel gelukkiger zal zijn. Als je mensen om je heen hebt die om je geven en waar je zelf ook om geeft, zal er altijd wel iemand zijn waarbij je je hart kan luchten – en dit zorgt ervoor dat we meer ontspannen zijn en dus gelukkiger zijn.

Ook geeft het ons vaak een goed gevoel om positieve raad te geven aan mensen om ons heen, en dit kan ons ook helpen om positief in het leven te leren staan.

Je omgeving reflecteert wie je bent, en andersom

Zo is het dus heel belangrijk om je te omringen met mensen die het beste in je naar boven halen. Men zegt vaak ‘your tribe is who you are’, wat betekent dat de mensen rondom jou, reflecteren wie je zijn, maar hier ook een enorme invloed op uitoefenen. Wanneer je je omringt met mensen die slecht voor je zijn of enkel het slechtste in je naar boven halen, zal je je niet kunnen ontwikkelen tot je beste zelf en zal je niet naar je potentieel kunnen groeien.
Kies dus heel bewust wie je in je leven toelaat en met welke mensen je omringt, want positieve mensen brengen het positieve in jou naar boven – om zo positief in het leven te staan.

Positief in het leven staan door onzelfzuchtig te zijn

Iets doen voor iemand anders zonder dat je hier zelf een direct voordeel uit verkrijgt, kan je ook helpen om positiever in het leven te staan. Nog maar een oude vrouw helpen oversteken of gewoon vriendelijk zijn tegen mensen die je niet kent, zal je al een heel eind op weg helpen naar een positieve mindset. Andere mensen gelukkig maken, zorgt er namelijk voor dat we ons zelf ook gelukkig zullen voelen. Positiviteit is aanstekelijk.