Home » Zelfvertrouwen » Tevreden zijn met jezelf

Tevreden zijn met jezelf

Tevreden zijn met jezelf is voor ons als mensen iets dat zeker en vast niet vanzelf komt, en daarbovenop ook helemaal niet eenvoudig is. Het is net alsof het onze natuurlijke staat is om kleine en grote imperfecties aan onszelf waar te nemen en deze dan te integreren alsof ze de waarheid zijn en ons ‘minder’ maken dan andere mensen zijn, waardoor we ons minderwaardig zullen voelen en ons zelfbeeld ook achteruit zal gaan.

Tevreden zijn met jezelf

Accepteer jezelf zoals je bent

Het is enorm belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent en tevreden te zijn over jezelf, aangezien je het ‘moet doen’ met wat je hebt. Je kan jezelf niet veranderen – en dat zou je eigenlijk ook helemaal niet moeten willen.

Net zoals bij bloemen is dit voor onszelf en ons zelfbeeld een mooie metafoor: de schoonheid van een madeliefje zorgt er niet voor dat een roos minder mooi is. En de maan is ook prachtig tijdens al haar fases, dus waarom zouden wij dat niet zijn? Alles is een reflectie van onszelf, en waarin we schoonheid zien, is dit puur onze eigen schoonheid die aan ons gespiegeld wordt.

Het is belangrijk om tevreden te zijn met jezelf omdat je anders ongelukkig zal zijn en blijven. Je moet jezelf in de spiegel kunnen bekijken en trots zijn op wie je bent – dit zal je uiteindelijk ook uitstralen nadat je het enkele keren geoefend hebt.

Deze oefening is de basis van zelfcompassie.

Tevreden zijn met jezelf: schrijf het op

Net zoals we reeds weten, gaan onze hersenen en ons onderbewustzijn graag op de loop met ons, en verzinnen ze graag verhaaltjes die eigenlijk helemaal niet stroken met de realiteit. Het is dus belangrijk om effectief de zaken waarover je wel tevreden bent, op te schrijven. Hierdoor integreer je deze aspecten van jezelf en zal je onderbewustzijn dit aanvaarden in plaats van ervoor te zorgen dat je je slecht in je vel voelt en ontevreden zal zijn over jezelf.

Schrijf 3 à 10 dingen op waarvan je tevreden bent over jezelf, en hang dit lijstje desnoods ergens op waar je vaak passeert, bij je thuis. Ook positieve affirmaties kunnen hierbij helpen, zoals ‘ik ben waardevol’, ‘ik ben perfect zoals ik ben’, ‘ik hoef niets te veranderen aan mezelf’,… Je zal zien dat dit een enorm verschil zal maken!

Mediteren helpt bij tevreden zijn met jezelf

Misschien klinkt het nog wat zweverig indien je het niet gewend bent om te mediteren – maar mediteren helpt wel degelijk om te ‘landen in je eigen lichaam’ en om jezelf te accepteren voor wie je bent. Je focust hierbij op je ademhaling, bent bewust dat je in het hier en nu bent en je kan bepaalde zinnetjes herhalen in je hoofd, zoals de mantra’s of affirmaties die hierboven vernoemd werden.

Je kan jezelf ook omarmen, zowel fysiek als mentaal, door jezelf eens stevig vast te nemen en liefdevol met jezelf om te gaan, maar ook door te visualiseren wat er zou gebeuren en hoe je je zou voelen moest je jezelf echt graag zien en aanvaarden zoals je bent.

Tevreden zijn met jezelf is een proces van lange adem, maar het is echt mogelijk om dit te leren door op de juiste manier en bewust met jezelf, je lichaam en je kwaliteiten om te gaan. Meditatie oefeningen kunnen je al een heel eind op weg helpen – en deze nemen slechts weinig van je tijd in beslag doorheen de dag.

Je lichaam aanvaarden

Je kan jezelf ook even afvragen waarvan je exact ontevreden bent, en je kan deze dingen zelf aanpassen. Zo kan het dat je bijvoorbeeld liever wat kilo’s kwijt zou geraken. Allereerst toon je eerst liefde aan jezelf en zet je de intentie dat je dit doet uit liefde voor jezelf. Je kan dan een sportschema opstellen of bijvoorbeeld je favoriete gezichtscrème dagelijks aanbrengen – wat het ook is dat je graag zou doen zodat je nog meer tevreden kan zijn met jezelf.
Weet gewoon, diep in je hart, dat je niets hoeft te veranderen aan jezelf en dat je perfect bent zoals je bent. Niemand is 100% tevreden over alles – en weet je wat? Dat hoeft ook helemaal niet. De perfectie schuilt in de imperfectie.