Home » Zelfvertrouwen » Lief zijn voor jezelf

Lief zijn voor jezelf

Lief zijn voor jezelf is een basisbehoefte, net zoals water drinken en eten dat zijn. Als je niet lief bent voor jezelf, kan dit enorm veel schade aanrichten ten opzichte van je zelfbeeld en je gemoedstoestand.

Lief zijn voor jezelf

Lief zijn voor jezelf en je innerlijke kind

Beeld je in dat je jezelf voor je ziet staan, als jong kindje. Denk dan eens aan alle gemene dingen die je al over jezelf gedacht hebt en tegen jezelf gezegd hebt… Zou je dit ook doen naar dit kindje toe? Dit kindje representeert je innerlijke kind. Het kind dat de bron draagt van je huidige trauma’s, onzekerheden, angsten en eventueel je negatieve zelfbeeld.

De kans is heel groot dat je het kindje gerust zou stellen, eens goed zou knuffelen en heel lief zou zijn met het kindje – en dus lief zou zijn voor jezelf. Dit kindje draagt geen schuld en is geschaad door de wereld, zonder daar zelf enige aanzet voor gegeven te hebben. Als je naar jezelf kijkt met dezelfde zachtheid als je met je innerlijke kind omgaat, zal je snel merken dat je je veel meer op je gemak zal voelen in je eigen vel, dat je veel minder hard zal zijn voor jezelf – en dat je dus lief zal zijn voor jezelf.

Lief zijn voor jezelf is onwijs belangrijk, anders helen we onze trauma’s nooit – meer nog, dan zorgen we voor meer trauma’s en onzekerheden.

Schrijf een liefdesbrief naar jezelf

Zelfcompassie begint met jezelf graag te zien. Dit is niet altijd simpel – dat bewijst de quote ‘we are our own worst critics’, wat betekent dat we zelf het meest kritisch en hard zijn voor onszelf.

Je kan oefenen op jezelf graag te zien door bijvoorbeeld dagelijks in de spiegel te kijken naar jezelf en positieve, bekrachtende mantra’s luidop uit te spreken. Deze kunnen bijvoorbeeld de volgende zijn: ‘ik ben prachtig’, ‘ik ben het waard’, ‘ik accepteer mijn imperfecties en besef dat ze me enkel mooier maken’.

Een andere oefening is om een liefdesbrief te schrijven naar jezelf. Dit zal waarschijnlijk heel onwennig voelen in het begin, en je zal misschien niet echt weten hoe je eraan moet beginnen. De beste tip die ik je kan geven is om er gewoon aan te beginnen! Leg niet te veel druk op jezelf – wees lief voor jezelf – en probeer je brief te richten aan jezelf. Zo bouw je je zinnen het best op deze manier op: ‘ik ben zo trots op wat je allemaal bereikt hebt’, en dan noem je deze dingen in detail op. Ook kan je de lievelingsaspecten van je persoonlijkheid becomplimenteren en loven. Hoe meer liefde en bewondering er in je brief te vinden is, hoe beter.

Eens deze brief af is, neem je jezelf op met bijvoorbeeld de recorder op je gsm en speel je deze opname elke ochtend gedurende 21 dagen af voor jezelf. Wanneer je 21 dagen luistert naar complimentjes ten opzichte van jezelf en liefdevolle woorden naar jezelf toe, zal je onderbewustzijn dit ook geloven en zal je deze woorden integreren.

Lief zijn voor jezelf op deze manier gaat negatieve gedachten en overtuigingen tegen en zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Lief zijn voor jezelf met journaling

Nog een zeer betekenisvolle oefening die je zal helpen met lief zijn voor jezelf – en tijd te nemen voor jezelf – is journaling. Dit houdt eigenlijk gewoon in dat je dagelijks probeert in een notitieboekje of een dagboekje te schrijven. In het thema van lief zijn voor jezelf schrijf je dan bijvoorbeeld 5 à 10 dingen op waarvan je trots bent op jezelf dat je ze bereikt hebt op die dag.

Dit kunnen simpele dingen zijn zoals ‘ik ben vandaag uit bed geraakt, ook al had ik helemaal geen goeie moed om aan de dag te beginnen’, maar dit kan ook zijn ‘ik heb tijd voor mezelf genomen vandaag’. Hoe simpel ook, als je dagelijks enkele dingen kan neerschrijven waarover je trots bent dat je ze gedaan of bereikt hebt, zal dit je een boost van dopamine geven en zal je je ineens een stuk beter voelen. We hebben als mensen namelijk heel veel genot dankzij ‘instant gratification’, en dit wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld naar muziek te luisteren, door te scrollen op sociale media, door likes op onze posts op sociale media, door intimiteit en door alles dat ons meteen op het moment dat we het doen, geluk en genot geeft.

Deze dingen doen ons goed voelen en zorgen voor een piek van dopamine in onze hersenen.
Je kan met dit lijstje dus een soort ‘hack’ veroorzaken waardoor je zelf zorgt voor deze dopamine rush.

Lees ook: Lief zijn voor jezelf met de perfecte ochtendroutine.