Ik hoor je al denken ‘de perfecte ochtendroutine bestaat toch helemaal niet?’ – en daar heb je volledig gelijk in. Maar het is echter wel zo dat je dankzij een ochtendroutine te implementeren in je dagelijks leven, je dagen een heel stuk aangenamer kan maken en je je veel productiever zal voelen. Dit zorgt voor een dopamine rush en dat zorgt ervoor dat we gelukkig en voldaan zijn.
Maar, hoe begin je aan deze ‘perfecte ochtendroutine’? Wel, het is heel belangrijk om jezelf niet te veel druk op te leggen vanaf het begin. Zo is het onhaalbaar om jezelf te veel doelen op te leggen, zoals bijvoorbeeld ‘ik wil elke ochtend meteen na een zeer voedzaam en gezond ontbijt 4 kilometer gaan lopen, en dit wil ik binnen de zoveel tijd kunnen doen’ en ‘daarna wil ik een kleine work-out doen thuis, waarna ik me volledig toeleg op m’n werk’,… Je zal wel merken dat dit vrij onhaalbaar is en eigenlijk best uitputtend.
De sleutel zit in deze ochtendroutine tips:
Regelmatig slaappatroon
Het klinkt misschien cliché, maar niets is minder waar – het is al vaker aangetoond dat een goede slaaproutine ervoor zorgt dat je ’s ochtends een beter humeur hebt en makkelijker uit je bed geraakt. Dit zorgt ervoor dat je niet ontregeld bent en dat het opstaan dus vlotter verloopt.
Vroeg opstaan is misschien niet iedereen gegeven, maar is wel een heel goed begin van een ochtendroutine.
Zelfzorg in je ochtendroutine
Ook voor jezelf zorgen van ’s ochtends vroeg, kan heel goed helpen. Het is belangrijk dat je prioriteit geeft aan jezelf goed te voelen. Zo zal het je een beter gevoel geven om je ’s ochtends te douchen en in frisse kledij te kruipen, dan je pyjama aan te houden gedurende de eerste uren van de dag en ongewassen aan de dag te beginnen.
Nog één van de ochtendroutine tips: implementeer een klein deeltje van je ochtendroutine in de badkamer – dit kan bijvoorbeeld iets simpels zijn zoals dagelijks je gezicht verzorgen met voedende en reinigende producten.
Productiviteit
Niets geeft ons dezelfde dopamine rush zoals productiviteit dat doet! Zo kan je je onderbewustzijn tonen dat je respect hebt voor jezelf en je discipline door je woonruimte en de omgeving rondom je te respecteren. Dit kan je doen door dagelijks je bed op te maken, bijvoorbeeld. Een kleine taak die je kamer mooier en opgeruimder doet ogen – en je een gevoel zal geven van voldoening.
Ook helpt het om een to-do lijst te maken met hele kleine stapjes, zoals ‘gezicht reinigen’, ‘gezicht insmeren’, ‘bed opmaken’, ‘woonkamer opruimen’, zodat je deze telkens kan afvinken wanneer je de taken gedaan hebt. Hierdoor zal je je productief voelen, want je zal plots zien dat je al van alles gedaan hebt gekregen in het eerste uur dat je wakker bent.
Mediteren in je ochtendroutine
Mediteren is een must als je een rustige, productieve dag wil met focus gedurende de hele dag. Het duurt niet lang, het kalmeert het zenuwstelsel en het voelt gewoonweg goed.
Mediteren is iets dat uit ons hoofd kan glippen, waardoor we er niet altijd aan denken en dus vergeten om te mediteren. Wat hierbij kan helpen is om je dagelijkse gewoonte, zoals bijvoorbeeld een warm kopje koffie of thee, niet te doen voordat je gemediteerd hebt. Zo koppel je je meditatie aan iets dat je fijn vindt, en zal dat kopje koffie of thee nog extra aanvoelen als een soort ‘beloning’. Je hebt nu twee dingen voor je mental health gedaan – wat goed!
Mens sana in corpore sano
Nog zo’n cliché, maar zeker niet minder waar! Het is aangetoond door verschillende wetenschappelijke en nutritionele bronnen dat een gezonde darmflora (en dus spijsvertering) zorgt voor een klaardere, positievere geest. Als je spijsverteringsstelsel verstoord is, kan dit zorgen voor depressie, neerslachtigheid, vermoeidheid en het kan zelfs leiden tot chronische ziektes en allerlei symptomen die je liever niet hebt.
Ook is het belangrijk om je lichaam doorheen de dag in beweging te houden. Een hele dag of langdurig blijven zitten is namelijk erg slecht voor je lichaam – en weer zal je dopamines vrijmaken in je hersenen, waardoor je je meteen beter zal voelen!