Home » Meditatie » Hoe vaak moet je mediteren om de voordelen te ervaren?

Hoe vaak moet je mediteren om de voordelen te ervaren?

We zijn allemaal druk en hebben eigenlijk altijd te weinig tijd. Hierdoor is er veel vraag naar effectieve en snelle technieken, op elk gebied. Zo ook bij meditatie. Meditatie is een methode om meer rust te ervaren door bewust in het hier en nu te zijn en even niks te hoeven doen. Is er een manier waarop je wél de positieve effecten van mediteren kunt ervaren zonder er teveel tijd aan kwijt te zijn? En hoe vaak moet je mediteren? Die vragen beantwoorden we hieronder.

Hoe vaak mediteren?

Hoe lang moet je mediteren?

Tijdens meditatie- of mindfulness cursussen wordt aangeraden om een uur per dag te mediteren. Veel wetenschappelijk onderzoek ondersteunt echter het idee dat er al voordelen te behalen zijn vanaf 10 minuten per dag.

Het mag duidelijk zijn dat het beter is om één minuut te oefenen, dan om helemaal niet te oefenen. De enige slechte meditatie is diegene die je niet gedaan hebt. Toch ontkom je er niet aan om tijd te investeren als je écht beter wil worden en positieve effecten wil ervaren. Als één minuut jouw opstap is naar 10-15 minuten meditatie, dan is het nuttig. Anders heeft het weinig zin.

Iedereen is verschillend en voor de een werkt het rustgevend om 10 minuten te mediteren terwijl een ander zich fijn voelt bij een half uur. Bij mediteren hoort ook luisteren naar je lichaam, dus dat is dan gelijk een mooie oefening.

Wees niet te streng voor jezelf

Er is discipline nodig om regelmatig te mediteren, maar het is belangrijk dat je het niet als een verplichting gaat zien. Je mediteert om stress te verminderen, maar als je gaat stressen omdat je het een keer overslaat, bereik je het tegenovergestelde. Leer jezelf vanaf het begin een routine aan (dagelijks, om de dag, om de paar dagen). Lukt het een weekje niet? Geen probleem! Het spreekt voor zich dat vaker mediteren beter is. Je wordt beter als je het vaker oefent, waardoor je er meer resultaat uithaalt. Let er wel op, dat je het voor jezelf doet. Je moet niet gaan mediteren omdat je op internet leest dat het goed voor je is. Je moet zelf overtuigd zijn dat je wil mediteren omdat je de voordelen van meditatie wil ervaren. Probeer het gevoel te ervaren van “mogen” (ik mag mediteren) in plaats van “moeten” (ik moet mediteren).

Hoe vaak mediteren?

Beginners wordt vaak aangeraden om ’s ochtends te mediteren. Je begint je dag hierdoor goed. Begin met een paar minuten per sessie, zolang als jij jezelf er goed bij voelt. In plaats van ’s ochtends kun je ook ’s avonds even mediteren, voordat je gaat slapen. Een dag werken levert vaak stress op die je kunt verwerken tijdens het mediteren. Hierdoor ga je meer ontspannen slapen, wat een positief effect op je nachtrust heeft.

Het verschilt per persoon hoe vaak je zou moeten mediteren. Sommige mensen merken al met eenmaal per week mediteren positieve resultaten, terwijl anderen het nodig hebben om dagelijks te mediteren. In plaats van een lange sessie kun je ook twee korte sessies op een dag doen.

Voordelen van mediteren

Als je langere tijd regelmatig mindfulness oefeningen doet, dan kun je de volgende voordelen ervaren:

  • Beter concentratievermogen: wanneer je merkt dat je afgeleid wordt breng je jezelf weer terug in het hier en nu. Hierdoor train je jouw concentratievermogen. Waarschijnlijk kun je jezelf na vier sessies al beter concentreren.
  • Minder stress: het werkt ontspannend om je hoofd leeg te maken. Ook je bloeddruk wordt lager.
  • Minder last van angst: stress leidt vaak tot angstproblemen. Als je minder stress ervaart, ervaar je ook minder angst.
  • Beter slapen: als je ’s avonds in bed veel piekert is het ook de moeite waard om te gaan mediteren. Een positief gevolg van regelmatig mediteren is sneller in slaap vallen en langer slapen.
  • Depressie verlichten: op lange termijn heeft meditatie een licht positieve invloed op depressies.
  • Minder eenzaam voelen: het lijkt misschien raar dat je jezelf minder eenzaam voelt als je in je eentje mediteert, maar uit onderzoek blijkt toch dat mensen zich minder eenzaam voelen als ze regelmatig mediteren.
  • Beter geheugen: als je je concentratievermogen traint, train je automatisch ook je geheugen.