Home » Meditatie » Dagelijkse meditatie: dit doet het met je en zou houd je het vol

Dagelijkse meditatie: dit doet het met je en zou houd je het vol

Onderzoek wijst uit dat je 10% gelukkiger wordt van mediteren. Meditatie helpt je om beter te leven en te werken en het kalmeert je brein. Mensen hebben tegenwoordig last van wat het ‘monkey brain’ genoemd wordt. Constant last van gedachten die van de hak op de tak springen, zoals een aap die aan de lianen tussen bomen slingert. Dit is een natuurlijke modus van het brein, het ervaren van verschillende gedachten door elkaar. In principe kan het geen kwaad, maar een beetje rust in je hoofd is soms ook wel fijn.

Meditatie helpt je rust te vinden. Wist je dat dagelijks 5 minuten mediteren al heel positieve gevolgen kan hebben?

Dagelijkse meditatie

Waarom is dagelijks mediteren zo goed?

Het blijkt dat de resultaten van meditatie werkelijk verbluffend zijn. Delen in je brein, die te maken hebben met positiviteit en geluk, groeien daadwerkelijk door het doen van meditaties. De deeltjes waar onrust en stress zitten, worden ook echt kleiner. Deze vooruitgang kun jij dus zelf creëren!

Een paar minuten mediteren per dag geeft je al voordelen. Probeer dagelijks 5 minuten te nemen waarin je jezelf richt op je ademhaling. Voel je ademhaling in je lichaam stromen en voel je adem het lichaam weer verlaten. Doe dit kalm en geduldig. Als je gedachten afdwalen richt je jezelf ongedwongen weer op je ademhaling. Het is vaak lastig om je aandacht bij je ademhaling te houden, maar je gaat hier verbetering in merken als je dagelijks mediteert. Betere concentratie is de moeite waard om voor te oefenen. Regelmatig mediteren kan het brein zelfs opnieuw inrichten met een lager stressniveau en een hoger geluksniveau. Dat is de moeite waard, toch?

Twee minuten per dag is al genoeg om verbetering te ervaren. 8 weken lang 30 minuten per dag mediteren zorgt voor structurele verbetering. Je kunt jouw brein dus eigenlijk zien als een geluksspier, die je kunt trainen door te mediteren. 

Dagelijkse meditatie volhouden

Meestal begin je ergens enthousiast aan maar lig je een aantal dagen later in bed met de gedachte ‘Oeps, vandaag vergeten..’. Je bent moe en wil gaan slapen. Hieronder staan een aantal tips op een rij om je te helpen een gewoonte te maken van jouw dagelijkse meditatie.

Er zijn een aantal apps in omloop waarmee je kunt mediteren, Headspace en Calm bijvoorbeeld. Deze apps sturen je ook dagelijks een herinnering waardoor je het mediteren niet vergeet.

Je kunt het mediteren ook koppelen aan een gewoonte die je dagelijks al doet. Als je bijvoorbeeld altijd in bed leest voordat je gaat slapen, kun je na het lezen 5 minuten mediteren. Het lezen doe je altijd al, en je zult sneller herinnert worden aan het feit dat je daarna ook nog 5 minuten zou mediteren. 

Tot slot kun je een wekker zetten in je agenda of telefoon. Laat deze wekker dagelijks afgaan op een moment waarop je vaak ook tijd hebt om even 5 minuten te mediteren.