Home » Stress » Stress en concentratie: tips voor meer concentratie en minder stress

Stress en concentratie: tips voor meer concentratie en minder stress

Stress en concentratie gaan hand in hand. Vaak zorgt meer stress ervoor dat je jezelf minder goed kunt concentreren. Je bent niet de enige die last heeft van concentratieproblemen. Het concentratievermogen wordt beïnvloed door spanning. Spanning vanwege bijvoorbeeld een verhuizing, werkdruk, zorgen over geld, slecht nieuws of een scheiding. Dit kan leiden tot vergeetachtigheid, het moeilijk vast kunnen houden van je concentratie, minder geduld en vermoeidheid. In dit artikel lees je wat je hiertegen kunt doen.

Achterhaal de oorzaak

Om je concentratievermogen te verbeteren moet je het stressniveau verkleinen. Dit kan je alleen maar doen door de oorzaak van jouw stress te achterhalen. Alleen dan kun je effectief aan de slag om jouw stressniveau naar beneden te halen. Stress is een nuttig middel om onze systemen op scherp te zetten en ons lichaam te registreren dat we iets moeten doen, maar constante stress put uiteindelijk onze hulpbronnen uit. Zolang je niks aan jouw stressniveau doet, blijft het lichaam in een ‘vecht-of-vlucht’-reactie hangen en is het zenuwselsel constant overprikkeld. Hier vind je nog een aantal tips om jouw stress te verminderen.

Tips: stress verminderen & concentratievermogen verbeteren

  • Mind sweep: neem een moment om je hoofd helemaal leeg te maken. Hiervoor heb je een leeg Word-document of een blocnote en een pen nodig. Je maakt een lijst met alle gedachten die in je hoofd rondzwerven. Deze gedachten kunnen gaan over dingen die je niet moet vergeten, boodschappen, irritaties, wensen en ideeën. Schrijf alles in korte steekwoorden op. Daarna ga je kijken welke dingen je binnen 2 minuten kunt doen. Deze dingen doe je en streep je daarna weg. Wat een fijn gevoel! De dingen die je niet direct kunt doen plan je in je agenda voor later. Wat niet relevant is mag je schrappen en ideeën die nog verder uitgewerkt moeten worden parkeer je. Dit zorgt voor rust in je hoofd waardoor je jezelf beter kunt concentreren.
  • Naast deze lijst is het ook belangrijk om je woon- en werkruimte op te ruimen. Een rommelige werkplek of een chaotisch huis zorgen ook voor stress. Gebruik mappen, ordners en bakjes om dingen te organiseren. Wat je niet meer gebruikt of nodig hebt gooi je weg. Dit doe je thuis ook, rotzooi is echt een belangrijke oorzaak van onrust in je hoofd.
  • Ga bewegen. Inspanning zorgt voor ontspanning. Dit klinkt misschien raar maar inspanning is een goed middel om stress te verminderen én je concentratievermogen te vergroten. Tijdens het sporten richt je jezelf op je ademhaling en is er vaak geen plek meer in je hoofd voor piekeren. Het maakt niet uit welke sport je doet, waar jouw voorkeur ligt. Als je een half uur over hebt: trek je sportkleding aan en ren/fiets/zwem een stuk.
  • Telefoon uitzetten: als er veel prikkels vragen om jouw aandacht, dan is het moeilijker om je te concentreren. Nog even op Facebook kijken of het doorgestuurde TikTok-filmpje openen, het is zó verleidelijk. Om je goed te kunnen concentreren zet je jouw mail, telefoon en social media even uit.