Home » Stress » Minder piekeren

Minder piekeren

Piekeren hoort bij het leven en iedereen piekert zo nu en dan. Maar overmatig piekeren is vervelend en kan gevolgen hebben voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Wat is piekeren precies?  Bij piekeren gaat er een eindeloze stroom negatieve gedachten over de toekomst of het verleden door je hoofd. Helaas blijft dit zichzelf herhalen zonder dat het leidt tot een oplossing. Het kost je eigenlijk alleen veel tijd en energie.

Hoewel er geen manier is om deze gedachten helemaal te stoppen, is het wel mogelijk om de negatieve effecten ervan aanzienlijk te verminderen.

Hier zijn wat tips om in je achterhoofd te houden om minder te piekeren.

Minder piekeren

Onderzoek je negatieve gedachten met een gedachtenschema

Het onderzoeken van je gedachten en gepieker via een gedachtenschema komt uit de cognitieve gedragstherapie en geeft je inzicht in het verband tussen wat je voelt, denkt en doet. Hier vind je een voorbeeld van zo’n schema.

Bij gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een vriend of vriendin die een afspraak afzegt kunnen negatieve emoties bij je opkomen, zoals verdriet of afwijzing. Vaak gaat dit gepaard met automatische gedachten, vragen en beelden, vaak ook negatief. Door deze negatieve gedachten patronen te onderzoeken middels een schema kom je er vaak achter dat er helemaal geen bewijs is voor jouw gedachten en kun je een helpende gedachte formuleren.

Probeer mindfulness meditatie


Bij mindfulness meditatie richt je je aandacht op het huidige moment. Dit helpt je om alle gedachten die door je hoofd schieten onder controle te krijgen. Je zit even niet meer vast in je hoofd maar focust je op wat er nu gebeurt. Dit zorgt voor rust en minder piekeren.

Probeer het zelf eens door de onderstaande stappen te volgen:

  • Zoek een rustige plek op waar je niet wordt gestoord en ontspannen rechtop kunt zitten
  • Sluit je ogen en haal diep adem
  • Focus je op het in- en uitademen
  • Afgeleid door je gedachten? Merk ze op zonder er een oordeel over te vellen en breng je focus terug naar je ademhaling.
  • Doe dit 10 minuten terwijl je comfortabel zit met je ogen dicht.

Hier vind je meer mindfulness oefeningen en meditatie oefeningen.

Minder piekeren met ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn een effectieve manier om stress te verminderen en dus ook piekeren.

Door rustig en diep adem te halen verlaag je je hartslag, en worden er signalen naar je hersenen gestuurd waardoor je spieren ontspannen en je je rustiger voelt. Hierdoor worden de negatieve effecten van piekeren ook minder.

Hier vind je een overzicht van ademhalingsoefeningen die helpen tegen piekeren en stress.

Lichaamsbeweging

Je hebt het waarschijnlijk al een miljoen keer gehoord, maar lichaamsbeweging heeft een grote impact op je mentale toestand. En dan hoef je niet gelijk te denken aan een intense sportschool sessie of een wandeling van 10 kilometer. Integendeel, zelfs een wandeling van 10 minuten kan je helpen te kalmeren.

Praat erover met een vriend of vriendin

Een van de beste manieren om je minder alleen te voelen en minder te piekeren is door je zorgen te delen met vrienden die de tijd nemen om te luisteren en te begrijpen wat je doormaakt. Dus in plaats van je zorgen op te kroppen, bel je een goede vriend of vriendin op. Laat ze weten dat je even nodig hebt om je hart te luchten en daarna zul je je een stuk beter voelen!

Schrijf je pieker gedachten op

Het bijhouden van je piekergedachten helpt je jouw gevoelens te analyseren en te verwerken. Koop een dagboek en schrijf je zorgen hier op een vast moment van de dag in op.

Door simpelweg je gedachten over een vervelende situatie op te schrijven, kun je er misschien in een nieuw licht naar kijken.

Een paar vragen om in gedachten te houden:

  • Waar maak je je precies zorgen over?
  • Wat zijn je gevoelens over de situatie?
  • Wat is het worst case scenario?
  • Zijn er concrete stappen die je kunt nemen om het aan te pakken?