Een opgejaagd gevoel is erg vervelend en zorgt voor onrust en stress. Je hebt continu het idee dat je iets moet doen, bent nerveus en voelt spanning of druk op je borst. Iedereen heeft natuurlijk wel eens last van stress en een opgejaagd gevoel maar dat betekent niet dat je mee moet blijven rondlopen en dat er niks aan te doen is. Hieronder vind je een aantal tips tegen een gejaagd gevoel.
Waar komt het opgejaagde gevoel vandaan?
Stress en een opgejaagd gevoel is vaak terug te leiden naar een van de emotieregulatie-systemen. In totaal zijn er drie, het gevaar-, jaag- en kalmeringssysteem en de eerste twee zijn vaak de boosdoener. Wat je voor je eigen gevoel moet doen komt voort uit het gevaarsysteem en wat je wil doen komt voort uit het jaagsysteem. Mogen is gekoppeld aan het kalmering-systeem. Dit is het gevoel van ontspanning en dat je even niks hoeft.
Gevaarsysteem (ik moet)
Het gevaarsysteem is onderdeel van het oudste deel van ons brein en is essentieel om op korte termijn te overleven. Het gevaarsysteem or gericht op zelfbescherming. Ontwikkeld in de tijd van de sabeltandtijger richt het gevaarsysteem automatisch externe aandacht op dat wat de angst veroorzaakt – Van je boze baas tot een toeterende auto die voorbij komt – en maakt je klaar om te vechten, vluchten of te verstijven. Hierdoor sta je continu op scherp en vergeet je te ontspannen.
Jaagsysteem (ik wil)
Het jaagsysteem is ook gericht op externe factoren, maar dan als beloning. In de oertijd was dat voedsel. Tegenwoordig is dit nog steeds onze focus op eten, maar ook naar drank, drugs, een promotie of een fitter lijf.
Als je continu in de overleefstand of jaagstand staat, is je aandacht continu naar buiten gericht en ga je voorbij aan wat je eigen lichaam aangeeft. Dit geeft een opgejaagd gevoel.
Symptomen opgejaagd gevoel
Soms is het in de waan van de dag lastig om bij jezelf te herkennen wanneer je last hebt van een opgejaagd gevoel. Bekende symptomen zijn:
- Versnelde hartslag
- Onrustig gevoel in je lijf en spieren
- Geen concentratie, je gedachten schieten alle kanten op
- Het gevoel dat je nergens tijd voor hebt
- Niet goed slapen
- Lusteloosheid
De oplossing tegen een opgejaagd gevoel: zorg- en kalmeringssysteem
Na het jagen is het tijd om het tijd om het eten en te rusten: het zorg- en kalmeringssysteem. Waar de eerste twee systemen ons lichaam voorbereiden om in actie te komen en overspoelen met adrenaline, vertraagt het kalmeringssysteem ons. De hartslag verlaagd, we ontspannen, stress vermindert, nemen pauze en hebben meer aandacht voor anderen.
Vervang moeten en willen, dus eens wat vaker met mogen. Zeg eens wat vaker nee, kies voor ontspanning, ga sporten, maar een realistische planning en wees niet te hard voor jezelf als je het eens een dag rustig aan doet.
Bij het inschakelen van het zorg- en kalmeringssysteem helpt het ook om vaker je lichaam te lezen en in te checken bij jezelf en niet zomaar door te jakkeren. mindfulness oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn een goed middel hiervoor.
Opgejaagd gevoel in rust
Het kan heel goed zijn dat je voor je gevoel in “rust modus” bent en bijvoorbeeld op de bank ligt maar toch last hebt van een onrustig gevoel. Dit betekent simpelweg dat je in je hoofd nog te druk bent en mentaal rust moet vinden.
Opgejaagd gevoel na alcohol
Alhoewel veel mensen denken dat je van alcohol ontspant en lekker slaapt, is het tegendeel waar. Alcohol heeft impact op serotonine en andere neurotransmitters in de hersenen, wat angst en stress kan verergeren. De effecten hiervan kunnen nog dagen doorwerken. Laat de fles dus even staan als je hier last van hebt en regelmatig drinkt.
Opgejaagd gevoel bij ontwaken
Sta je al op met een onrustig gevoel? Heb je het gevoel dat je zenuwachtig bent voor iets groots dat staat te gebeuren, terwijl het een gewone dag is? Dit is heel normaal een een veel voorkomende verschijning van een onrustig en opgejaagd gevoel. Accepteer het gevoel en vecht er niet tegen. Zorg goed voor jezelf. Minder met koffie en besteed een tijd aandacht aan een rustige ochtendroutine.