Home » Stress » De connectie tussen overgewicht en stress

De connectie tussen overgewicht en stress

Dit weet je misschien nog niet, maar stress en overgewicht hebben veel invloed op elkaar. Lang dachten we dat meer bewegen en minder (of gezonder) eten genoeg was om af te vallen en ziektes zoals bijvoorbeeld diabetes type II aan te pakken. Helaas is daar meer voor nodig. 

We hebben bijvoorbeeld passende voeding nodig en moeten ons bewust zijn van welke invloed stress op ons lichaam heeft. Elk lichaam doet wat anders met de calorieën die binnenkomen. Onze hormonale toestand heeft hier bijvoorbeeld ook invloed op. Als je veel stress ervaart denkt het lichaam dat er gevaar bestreden moet gaan worden. Hierdoor wordt de bloeddruk hoger, worden er stresshormonen (adrenaline en cortisol) aangemaakt en produceert de lever suiker zodat je sneller energie hebt. Dit heeft tot gevolg dat de bloedsuikerspiegel stijgt en je een onbedwingbare behoefte krijgt aan voeding met suiker. Afvallen is dan zo goed als onmogelijk.

Cortisol en afvallen

Mensen reageren verschillend op stress, stress en afvallen kunnen invloed hebben op elkaar. Sommigen komen aan maar sommigen vallen ook af. Eetproblemen zijn ook een gevolg van stress. Je hebt geen trek meer, waardoor je minder eet dan normaal. Soms versnelt de stofwisseling door de adrenaline en cortisol in je lichaam. Je hartslag stijgt waardoor je meer calorieën verbrand. Ook kan je letterlijk een knoop in je maag voelen waardoor je geen zin meer hebt in eten. Het braakcentrum wordt ook geactiveerd door stresshormonen. Hierdoor voel je jezelf misselijk en krijg je geen hap door je keel. 

Tot slot is de kans aanwezig dat je meer beweegt door stress. Je bent onrustig en daardoor meer in beweging dan je normaal zou zijn. Hierdoor verbrand je ook meer calorieën en val je af.

Cortisol, overgewicht en stress

Bij stress worden de stresshormomen adrenaline en cortisol aangemaakt. Eerder in dit artikel staat al beschreven dat dit uiteindelijk een hogere bloedsuikerspiegel oplevert, waardoor we een onbedwingbare behoefte krijgen aan suiker. Dit is natuurlijk funest als je wil afvallen. 

Het effect van slaapgebrek op stress

Stress heeft natuurlijk verschillende oorzaken, maar veel mensen weten niet dat slaapgebrek ook een oorzaak kan zijn van stress. Hierdoor kan slaapgebrek indirect de oorzaak zijn van moeilijk afvallen. Verschillende studies (onder volwassenen) wijzen uit dat mensen meer aankomen als ze 5 uur (of minder) slapen per nacht, dan mensen die langer slapen. Daarnaast blijkt ook dat mensen meer aankomen als ze meer dan 9 uur slapen per nacht. Weinig slaap heeft invloed op de eetlust, en daardoor ook op het gewicht. Als het lichaam niet genoeg energie kan halen uit slaap, dan gaat het lichaam op zoek naar andere bronnen van energie: voedsel. Daarnaast raken de hormonale processen in het lichaam in de war door slaaptekort. Het verzadigings- en hongergevoel worden hierdoor beïnvloed waardoor je aankomt.

Lees ook: stress tijdens slaap.

Tips

De belangrijkste tip is de oorzaak van stress te achterhalen. Daarnaast is het verstandig om een goed slaappatroon te volgen. Ga ’s avonds rond dezelfde tijd naar bed, kijk geen TV meer het laatste uur voordat je naar bed gaat. Dit geldt ook voor je telefoon, laptop of tablet. Dim de lichten, doe eventueel ontspanningsoefeningen en drink geen cafeïne meer ’s avonds. Dit heeft allemaal een positieve invloed op je slaappatroon. Probeer overdag meer te bewegen, dit zorgt ook voor minder stress en beter slapen. Tot slot kun je jouw leefstijl aanpassen. Zorg ervoor dat dit op lange termijn werkt, een crashdieet is bijvoorbeeld niet de oplossing.