Home » Stress » Stress tijdens slaap, zo ga je ermee om

Stress tijdens slaap, zo ga je ermee om

Merk je dat je moeilijker in slaap komt, minder goed doorslaapt en moe wakker wordt? Het kan best zijn dat je de stress die je overdag ervaart meeneemt in je slaap. Als je een korte periode slecht slaapt, dan is dat vervelend maar als je langere tijd slecht slaapt, dan heeft dit veel invloed op je dagelijkse leven. Normaal komt je lichaam ’s avonds in een rustmodus. Als je veel stress ervaart, dan kan het voor je lichaam moeilijk zijn om deze rustmodus te vinden. Stress en niet kunnen slapen hebben veel invloed op elkaar. 

Achterhaal de stressfactoren

Alle onbewuste functies van ons lichaam worden gecontroleerd door het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel kun je niet direct beïnvloeden, allerlei functies worden onbewust geregeld. Hierbij kun je denken aan je spijsvertering, hartslag, inwendige organen en uitscheiding van verschillende klieren. Het autonoom zenuwstelsel bvestaat uit het parasympatische en het sympatische zenuwstelsel. Deze twee werken tegengesteld. Het sympatische stelsel zorgt ervoor dat acties gecoördineerd worden en dat we alert zijn (waakzaamheid) terwijl het parasympatische zenuwstelsel zorgt voor herstel, rust en ontspanning. 

Als je teveel stress hebt, dan is vooral het sympatische zenuwstelsel actief. Onze geest en ons lichaam raakt daar overspannen van. ’s Nachts merk je dit door bijvoorbeeld piekeren. Om beter te slapen moet je achterhalen welke factoren bij jou de stress veroorzaken. Ook weinig beweging en een slecht eetpatroon hebben een negatieve invloed op je slaap.

Lees ook: wat doet stress met je?

Ontspanning voor het slapen gaan

Het is belangrijk om elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Zo weet je lichaam dat je naar bed gaat en zal het sneller ontspannen. Drink de laatste paar uur voor het slapen gaan ook geen cafeïne. 

Om meer te ontspannen en makkelijker in slaap te vallen kun je ontspanningsoefeningen doen. Er zijn bepaalde vormen van yoga die je bijvoorbeeld helpen ontspannen, denk aan restauratieve yoga en Yin yoga, die helpen om je spieren te rekken en ontspannen terwijl je ademhaling langzamer wordt. Ademhalingsoefeningen en meditatie-oefeningen kalmeren het zenuwstelsel. 

Slaapvriendelijke omgeving

Naast zelf ontspannen is de omgeving waar je jezelf in bevindt ook van invloed op de manier waarop je slaapt. Als je bijvoorbeeld het licht dimt gaat je lichaam automatisch ook meer in de ruststand. Kijk geen prikkelende programma’s, beelden of lees geen spannend boek. Laat de TV en je telefoon het laatste uur voor het slapen gaan links liggen.

Slaap in een donkere kamer waar geluid niet makkelijk binnenkomt. Zorg voor een goed bed. Een extra hulpmiddel om je zenuwstelsel tot rust te brengen kan een verzwaringsdeken zijn. Door onder zo’n deken te slapen krijgt je lichaam het gevoel vastgehouden en ondersteund te worden. Dit werkt ontspannend. 

Lichaam kalmeren

Als je last hebt van stress tijdens slaap is het als eerste verstandig om de oorzaken van jouw stress te achterhalen en daarmee aan de slag gaan. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je in een slaapvriendelijke omgeving slaapt door het licht te dimmen en ervoor te zorgen dat je kamer ’s nachts donker is. Slapen met een verzwaringsdeken wil ook nog weleens helpen. Tot slot helpen ontspanningsoefeningen ook om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen.