Home » Stress » Stress door werk: herken jij jezelf in één van deze oorzaken?

Stress door werk: herken jij jezelf in één van deze oorzaken?

Veel mensen hebben last van stress door hun werk. Er zijn verschillende oorzaken van zogenoemde werkstress. In dit artikel lees je de meest voorkomende oorzaken van stress op het werk, én wat je ertegen kunt doen.

Stress door werk

Oorzaken stress door werk

De meest voorkomende reden van werkstress is een baan die toch niet goed bij je past. Het is vaak lastig om zoiets toe te geven, daarom blijft men toch vaak bij de baan die ze eigenlijk niet zo leuk vinden. Daarnaast zijn oudere mensen vaak niet genoeg voorbereid over verhogingen van de leeftijd waarop je met pensioen gaat. Hierdoor moeten ze langer doorwerken maar zijn ze niet genoeg meegegaan in de ontwikkelingen op het werk, waardoor het werk niet meer goed bij ze past.

Veel mensen hebben graag invloed op hun werkwijze en werk. Het is frustrerend om het gevoel te hebben dat je alleen maar uitvoerder bent van het beleid. Dit levert stress op. Tegelijkertijd voelt ook niet iedereen zich fijn bij teveel autonomie. Zelfsturende teams kunnen een onveilig gevoel geven omdat mensen het idee hebben dat ze alles zelf moeten uitvinden. 

De focus verschuift steeds meer naar wat niet lukt. Dit resulteert in een negatieve flow waardoor mensen steeds meer ontevreden naar huis gaan. Het leidt bijvoorbeeld tot stress als je een ellenlange to-do-lijst hebt, maar er staan de hele dag vergaderingen gepland waardoor je ook geen tijd hebt om de lijst af te werken. Er wordt dan niet meer gekeken naar wat wél goed gaat of wat wel afgerond is.

Ongewenst gedrag

Werkstress wordt ook voor een groot deel veroorzaakt door ongewenst gedrag. Een organisatie die snel groeit heeft vaak ook te maken met ongewenst gedrag, omdat er minder aandacht is voor procedures en processen. Veel gebeurt informeel waardoor mensen zich sneller onveilig voelen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel omdat ongewenst gedrag weer werkstress veroorzaakt, en werkstress weer ongewenst gedrag stimuleert.

Tot slot kunnen de combinatie van werk en privé, verharding in de maatschappij, wet- en regelgeving en diversiteit aan medewerkers oorzaken zijn van werkstress.

Werkstress verminderen

Het meest belangrijke is dat je jezelf richt op de dingen waar je wel invloed op hebt. Frustratie komt vaak voor uit een gevoel van onmacht en frustratie over dingen waar je zelf geen invloed op hebt. Je kunt je eigen cirkel van invloed vergroten en dingen naar je toe trekken waardoor je ergens wel invloed op hebt. Dit geeft een prettiger gevoel. 

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg ontspant. Laat je werk los en plan tijd voor leuke dingen in je agenda. Mediteer. Lachen is gezond, vergroot onze veerkracht, verbetert ons contact en vermindert stress. Let op je voedingspatroon. Koffie, sigaretten, alcohol en suiker geven je op het moment een boost maar ook den duur verergeren ze stress. 

Werkstress voorkomen

Beweging helpt je ook om stress te verminderen. Probeer je tijdens het bewegen ook zoveel mogelijk te focussen op waar je mee bezig bent, zodat de gedachten en stress aan werk verminderen. Voldoende slaap zorgt voor meer energie waardoor je beter met uitdagingen en problemen kunt omgaan.