Home » Stress » Stress door onzekerheid? Leer van de stoïcijnen

Stress door onzekerheid? Leer van de stoïcijnen

De afgelopen jaren hebben we allemaal meegemaakt dat onze toekomst onzeker is. We moesten opeens afstand houden, thuis blijven en er was weinig meer mogelijk. Daarnaast zijn er nog veel andere redenen waarom veel mensen onzeker zijn, en daar stress van hebben. Dit kan bijvoorbeeld gaan over geld, over relaties met anderen, over kwalificaties voor een bepaalde carrière of over de vraag hoe diens leven er over een aantal jaar uitziet. De stoïcijnen hebben een goede manier gevonden om te leven in onzekerheid en kunnen beter omgaan met onzekerheid.

Stress door onzekerheid

Oorzaak onzekerheid

We denken allemaal dat de onzekerheid hem zit in de bovenstaande vraagstukken over onder andere geld en carrières. Dit is echter niet waar. Ons leven in onzekerheid wordt niet veroorzaakt door verschillende externe factoren, maar juist door wat er intern in ons hoofd omgaat. Het is mogelijk om deze onzekerheid te laten verdwijnen zonder iets te doen aan de externe factoren, als we in staat zijn om onze gedachten te veranderen en ons te richten op onze interne onzekerheid. Het bewijs dat het niet de externe factoren zijn die ons onzeker maken, ligt hem in het feit dat niet iedereen van dezelfde situatie onzeker wordt. Sommigen kunnen zich helemaal goed voelen met weinig geld en andere mensen voelen zich onzeker terwijl ze een dikke spaarrekening hebben.

Lees ook: negatieve gedachten doorbreken.

Hoe de stoïcijnen kijken naar onzekerheden en angsten

Je kunt emoties niet verminderen door externe factoren te proberen te veranderen. Zoals hierboven al beschreven staat is bijvoorbeeld meer geld niet altijd de oplossing voor een onzeker gevoel. De manier waarop je er zelf naar kijkt is de oplossing. Leven in onzekerheid is het antwoord op je eigen gedachten. De onzekerheid zit hem in je hoofd, niet in de omstandigheden waarin je leeft. Het is een eerste goede stap om je hiervan bewust te zijn. 

Jouw leven in onzekerheid kan het antwoord zijn op het volgen van andere onzekere mensen. Als mensen in jouw omgeving wel minder onzeker werden toen ze meer gingen verdienen, dan betekent dat niet automatisch dat dit voor jou ook geldt. 

Richt je op zaken die je in eigen hand hebt (je gedachten, keuzes en acties)

In plaats van je te focussen op externe omstandigheden die je niet kunt veranderen, is het belangrijk om je te richten op dingen die je wel kunt veranderen. Je hebt invloed op je eigen gedachten, keuzes en acties. Soms lijkt het alsof we overvallen en veranderd worden door onze eigen gedachten, maar hier heb je echt invloed op. Je kunt ervoor kiezen om je eigen gedachten te geloven, maar je kunt er ook aan twijfelen en onderzoeken of ze wel waar zijn en wat het bewijs er dan voor is.

Doe aan mindfulness meditatie

Een goede manier om minder te leven in onzekerheid is mindfulness meditatie. Tijdens mindfulness leer je te stoppen met het bestrijden van je gedachten. Je laat de gedachten in je hoofd toe en bent zelfs benieuwd naar deze gedachten. Je erkent je gedachten niet geheel onder controle te hebben, maar je weet dat je wel kunt kiezen hoe je omgaat met deze gedachten. Ze mogen er zijn zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Je bekijkt ze met een nieuwsgierige en open blik, als wolken die komen en voorbij drijven.