Home » Zelfvertrouwen » Onzekerheid en social media

Onzekerheid en social media

Social media kan een grote invloed hebben op onzekerheid, en de onzekerheid als het ware voeden. Waarom bestaat er onzekerheid door social media en wat kun je er aan doen?

Onzekerheid social media

Invloed social media zelfbeeld

Mensen voelen zich steeds vaker onzeker door social media. Social media heeft een grote invloed op ons leven. Dit is natuurlijk heel vervelend en echt niet nodig. Er zijn veel dingen die mensen onzeker maken. Social media is vaak een onbewuste. Je ziet allerlei leuke, mooie foto’s en filmpjes en mensen lijken een perfect leven te leiden. Dit kan jaloezie oproepen en ervoor zorgen dat je verdrietig wordt omdat jij geen perfect leven hebt. Je hebt namelijk een vertekend beeld van anderen, omdat je dat beeld baseert op wat je ziet op social media. Hierdoor ga je aan jezelf twijfelen en word je onzeker. 

Tips bij onzekerheid door social media

Het is als eerste belangrijk dat je jezelf niet vergelijkt met anderen. Iedereen heeft zijn eigen leven en bewandeld een andere weg dan jij. Richt je op jezelf en maak keuzes op basis van wat jij belangrijk vindt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen die je kunnen helpen in je onzekerheid door social media:

  • Kijk ’s ochtends niet meteen op je telefoon: wacht minimaal 30 minuten voordat je op je telefoon kijkt. Hierdoor word je niet afgeleid van het goed starten van je dag. ’s Ochtends ben je vatbaar voor positieve en negatieve prikkels. Deze prikkels bepalen hoe jij je dag begint. 
  • Vergelijk jezelf niet met anderen: dit kan je een negatief gevoel geven. Richt je op jezelf en let niet teveel op de dingen die andere doen. Misschien is het goed om sommige social media kanalen niet meer te volgen. Zo is er ook geen mogelijkheid om je (onbewust) te vergelijken met anderen en voorkom je dat je dit doet. Kies de mensen die je wel wil volgen dus bewust, dit kan al veel verschil maken.
  • Vervang negatief voor positief: negativiteit uitsluiten vermindert je onzekerheid. Richt je op kanalen en mensen waar je blij van wordt en die je motiveren. Dit voorkomt dat je in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt en het kan je zelfvertrouwen vergroten. Er zijn bijvoorbeeld ook social media kanalen die gericht zijn op het vergroten van je zelfvertrouwen. Hier vind je positieve quotes en artikelen die je kunnen helpen.
  • Minder social media: als je merkt dat je geen goed gevoel van social media krijgt, of als je het gevoel hebt dat je teveel gebruik maakt van social media, dan kan het helpen om te minderen met social media. Doe dit in kleine stappen, dus stop er niet helemaal mee. De kans is groter dat je er dan langer profijt van hebt en minder afhankelijk raakt van social media. Je onzekerheid door social media zal dan zeker afnemen.
  • Volg het nieuws niet meer: als je dit combineert met minderen van social media, dan leer je echt om zonder te leven. Meer dan de helft van het nieuws is negatief. Dit zijn ook de meest gelezen berichten. Dit negatieve nieuws kan jouw mood helaas wel beïnvloeden.