Home » Geen categorie » Zo kun je onzekerheid over je uiterlijk overwinnen

Zo kun je onzekerheid over je uiterlijk overwinnen

Waarschijnlijk fijn om te weten: iedereen is onzeker. Sommige mensen zijn onzekerder dan anderen, maar iedereen heeft dingen waar diegene onzeker over is bij zichzelf. Als je zo onzeker bent dat het een negatieve invloed heeft op je leven, dan is het goed om ermee aan de slag te gaan. Weet jij waar je onzekerheid vandaan komt? En weet je hoe je onzekerheid kunt overwinnen?

Oorzaken onzekerheid

Er zijn verschillende oorzaken van onzekerheid. Je kunt bijvoorbeeld als kind iets meegemaakt hebben waardoor je onzeker bent geworden, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Onzekerheid kan ook over verschillende dingen gaan. Onzekerheid kan bijvoorbeeld gaan over je relatie, lichaam, werk, presentaties of uiterlijk. De basis van deze onzekerheid is hetzelfde. In dit artikel gaan we dieper in op onzekerheid over uiterlijk.

Onzekerheid uiterlijk overwinnen

Gelukkig voor ons heeft iedereen te maken met onzekerheid over het uiterlijk. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen, voor mannen, vrouwen en alles ertussenin. De mate van iemands onzekerheid varieert wel, en dat is precies waar de kern van het probleem ligt. Met ‘gezonde’ onzekerheid is goed te leven, maar als je te onzeker bent over je uiterlijk, dan kan dit je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse leven. Ook dit geldt voor jonge en oudere mensen. Vaak hebben deze mensen een onrealistisch beeld van zichzelf.

Hoe kijk jij naar jezelf?

Kijken anderen hetzelfde naar jou als jij dat zelf doet? Probeer jezelf eens door een andere bril te bekijken. Mensen kunnen tegen je zeggen dat je er goed uitziet, maar als jij het niet gelooft verandert er niks. Vaak is dit het grootste probleem van onzekerheid over het uiterlijk. Als jij je blijft focussen op hoe lelijk je jezelf vindt, dan kan dit jouw leven aardig negatief beïnvloeden. Probeer naar het positieve te kijken, wees dankbaar voor wat je hebt (in vrijheid leven, voldoende te eten hebben, zelf een keuze hebben over wat je met je leven doet, etc.). Hierdoor zal je ontevreden over je uiterlijk ook verminderen.

Aan je eigenwaarde werken

Het is natuurlijk niet makkelijk om je te focussen op andere dingen dan je eigen uiterlijk. Je kunt dit wel doen door te werken aan je eigenwaarde en positief zelfbeeld. Je verandert je mindset en gaat meer dingen doen waar je jezelf waardevol over voelt. Dit vergroot je eigenwaarde en zelfvertrouwen. 

Niet laten beïnvloeden

Iedereen zit vandaag de dag op Instagram, Facebook of TikTok. Leuk om te zien waar anderen mee bezig zijn, maar ook gevaarlijk. Als je onzeker bent, dan is de kans groot dat je jezelf vergelijkt met anderen. Instagram of Facebook laten vaak positieve en leuke dingen van anderen zien. Deze mensen lijken het perfecte leven te leven en nooit moeilijkheden of problemen te hebben. Als jij je hiermee vergelijkt, dan ga je niet tevreden worden over jezelf. Er is zelfs een kans om hierdoor depressief te raken. Dit geldt helemaal voor bekende acteurs, actrices en modellen. Ook deze mensen hebben mindere periodes en problemen, maar die zie je op de perfecte plaatjes niet.

Wat te doen voor meer zelfvertrouwen over je uiterlijk?

Als je bovenstaande tekst hebt gelezen, dan heb je nu waarschijnlijk al wat meer inzicht over de oorzaak van je onzekerheid en het voeden ervan. Het is goed om dit probleem bij de oorzaak aan te pakken. Zo overwin je onzekerheid door uiterlijk.

Richt jezelf op de dingen waar je invloed op hebt. Sport regelmatig, eet gezond en probeer voldoende te slapen. Deze regelmaat gaat je meer rust geven en dus een positiever gevoel. Stel jezelf doelen en werk aan deze doelen. Doelen waarvan je nu denkt dat ze onmogelijk zijn door je uiterlijk. Vrienden maken bijvoorbeeld kan een goed doel zijn. Mensen kijken niet alleen naar iemands uiterlijk maar zijn juist op zoek naar raakvlakken, zoals humor. 

Vergelijk jezelf niet met anderen op social media. Realiseer je dat iedereen uniek is en zijn eigen mooie dingen heeft, ook jij. Ook veranderingen in je uiterlijk kunnen jouw zelfvertrouwen een boost geven. Koop leuke kleren, ga naar de manicure of breng een bezoekje aan de kapper. Ervaar wat dit met je gedachten en gevoel over jouw eigen uiterlijk doet.