Als je weinig zelfvertrouwen hebt, maar wel graag meer zou willen hebben, wat doe je dan? Juist, je volgt een cursus zelfvertrouwen! Maar wist je dat sporten ook een heel gezonde manier is om meer zelfvertrouwen te krijgen? Daarnaast pak je met sporten ook je conditie aan. Voor zowel volwassenen als kinderen is dit een goede manier om je zelfvertrouwen te vergroten.
Waarom is sporten goed voor je zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is een onderwerp dat vaak terugkomt. Iedereen vindt het immers fijn om meer vertrouwen te hebben in zichzelf. Door te sporten sla je twee vliegen in één klap. Zowel lichamelijk als geestelijk maak je stappen. Door te gaan sporten krijg je een fitter lichaam. Dit zie je en dat voel je. Daarnaast is de kans groot dat jouw omgeving deze verandering ook opmerkt. Hierdoor voel je jezelf beter en word je trots op je prestaties. Het maakt hierbij niet uit welke sport je kiest, als je er maar één doet die bij jou past. In principe kunnen alle sporten een bijdrage leveren aan jouw zelfvertrouwen. Als je plezier hebt in het sporten, dan is de kans groter dat je het lang volhoudt.
Een aantal gevolgen van sport die zorgen voor meer zelfvertrouwen:
- Een betere lichaamshouding;
- Vaak eten mensen die sporten gezonder waardoor ze zich fitter voelen;
- Met een trainingsschema krijg je meer regelmaat in je week;
- Verleggen van grenzen door het aangaan van uitdagingen;
- De neiging om jezelf met anderen te vergelijken wordt kleiner. Je vergelijkt sneller je prestaties met eerdere prestaties in plaats van dat je jezelf met iemand anders vergelijkt;
- Beter concentratievermogen;
- Je mindset verandert van ‘niet-kunnen’ naar ‘kunnen’.
Vicieuze cirkel
Onzekerheid zorgt ervoor dat jij jouw talenten niet benut. In plaats van dingen ondernemen heb je meer de neiging om te gaan snoepen en films te kijken. Hier ben je eigenlijk niet tevreden over, je bent vermoeid en wordt zwaarder. Dit heeft weer een negatieve invloed op jouw eigenwaarde. Zo beland je in een vicieuze cirkel. Sporten kan je helpen om uit deze vicieuze cirkel te komen of te voorkomen dat je erin terecht komt.
De meeste mensen weten dat sporten zowel goed is voor de geest als voor het lichaam. Je versterkt de botten en spieren in je lijf, ontwikkelt een betere houding en de kans op een depressie vermindert. Je krijgt meer energie, bent tot meer in staat en denkt positiever over jezelf. Dit komt zowel door de prestaties die je levert als door je uiterlijk dat verandert. Je bent bezig met jezelf doelen te stellen, wanneer je deze behaalt geeft dit een positief gevoel. Het voelt als een overwinning, waar je weer meer zelfvertrouwen van krijgt.
Sport zorgt er daarnaast ook voor dat je minder stress ervaart en dat je jezelf beter kunt concentreren tijdens andere bezigheden. Dit zorgt ervoor dat je jezelf overdag op werk of thuis ook beter voelt. Je bent gelukkiger en je zelfvertrouwen groeit. Tijdens en na het sporten komen er geluksstofjes in je lichaam vrij, waardoor je jezelf ook gelukkiger voelt.
Neem het heft in eigen hand
Voel je geen slachtoffer van je eigen situatie maar buig dit om naar invloed hebben op je eigen situatie. Jij kan iets veranderen aan de situatie waar jij in zit. Op een aantal dingen heb je natuurlijk geen invloed, maar je hebt wel invloed op de mate waarin je beweegt en hoe jij je daarover voelt. Je wil niet incidenteel sporten, maar duurzaam. Daarvoor moet je een sport kiezen die je leuk vindt om te doen. Zo wordt het veel makkelijker om het vol te houden. De kans is ook nog aanwezig dat mensen in jouw omgeving besmet worden met jouw sportvirus. Misschien kiezen ze dezelfde weg als jij, waardoor jullie elkaar kunnen stimuleren en motiveren.