Home » Zelfvertrouwen » Onzekerheid overwinnen: hoe begin je eraan?

Onzekerheid overwinnen: hoe begin je eraan?

Je onzeker voelen is helemaal normaal en overkomt ons allemaal wel eens. Net zoals alle andere emoties is het namelijk compleet menselijk om je onzeker te voelen. Het goede nieuws? Jij kan zelf je onzekerheid overwinnen! Dit klinkt misschien makkelijker dan het is, maar jij hebt dit volledig zelf in handen.
De bron van onzekerheid is een gebrek aan zelfvertrouwen. Hierdoor voel je je hopeloos en ongelukkig, twijfel je aan alles en kun je je moeilijk ontspannen. Lukt het jou niet om deze onzekerheid de baas te worden en heb je het gevoel dat deze gevoelens je in de weg staan? Lees dan zeker verder!

Onzekerheid overwinnen

Wat anderen van je denken, doet er niet toe

Het is simpel: laat andere mensen maar denken, jij bent wie je bent en dat is meer dan goed genoeg. Dit lijkt eenvoudig, maar dat is het ook! Als je je de hele tijd zorgen maakt over wat andere mensen van je denken, beperk je jezelf in je authenticiteit en verberg je wie je bent.
Je vraagt je nu waarschijnlijk af: hoe stop ik daar dan mee? Hieronder vind je enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

Onzekerheid overwinnen door kwetsbaar te zijn

Het kan angstaanjagend zijn om tegen de stroom in te gaan, jezelf uit te drukken en een risico te nemen. Die dingen zijn eng omdat je het risico loopt dat mensen je veroordelen. Maar dat risico loop je altijd, of je nou tegen de stroom ingaat of niet. Of je jezelf kwetsbaar opstelt of jezelf afsluit. Jij hebt niet in handen wat andere mensen eventueel zouden denken. Daarover heb jij geen controle. Maar waarover jij wel controle hebt, is om te beslissen wat voor jou belangrijk is. Wil je jezelf klein maken en verdwijnen in de massa zodat je niet opgemerkt wordt? Of wil je vertrouwen op jezelf en ervoor gaan? De waarheid is namelijk dat we niet groeien in onze comfortzone en door het steeds op veilig te spelen. We groeien doorheen de kwetsbaarheid en door onszelf de kans te geven om te falen. Want als je niet probeert, zal je nooit weten hoe het is om je onzekerheid te overwinnen. En laat dat nou het belangrijkste en het mooiste zijn dat je voor jezelf kunt doen.

Verander je perspectief – het gaat niet altijd om jou

Als je zou weten hoe weinig anderen over je denken, zou je je veel minder zorgen maken over wat ze van jou denken. En dat is ook echt zo – iedereen heeft meer dan genoeg om hun gedachten mee bezig te houden. Ook anderen hebben namelijk hun onzekerheden. De kans dat andere mensen over jou oordelen, is extreem klein en gebeurt veel minder vaak dan je denkt. Het klinkt misschien raar, maar het is echt zo: het gaat niet om jou. Als je je zorgen maakt over wat anderen over je denken, bedenk dan dat zij zich waarschijnlijk hetzelfde voelen.

Zelfcompassie en jezelf accepteren zoals je bent

Het allerbelangrijkste dat je hierbij moet onthouden is dat zelfcompassie extreem belangrijk is. Door zelfcompassie toe te passen, behandelen we onszelf met liefde en zachtheid. Tegenwoordig is dit heel gek en zeldzaam in onze maatschappij en zijn we enkel aardig tegen mensen die ons nauw aan het hart liggen. En net daarom is het zo belangrijk dat onszelf ook graag leren zien en dat we even zacht met onszelf omgaan als met een ander. Zowel je sterke als je zwakke punten accepteren zal je al een heel eind verder helpen op de weg naar je onzekerheid te overwinnen.

Je onzekerheid overwinnen ligt binnen handbereik

Het overwinnen van je onzekerheid ligt binnen handbereik. Het enige wat jij moet doen, is ervoor kiezen om de stap te zetten en te doen wat nodig is om je onzekerheid te transformeren naar zelfvertrouwen en gelukkig zijn. Alleen jij kan je negatieve gedachten doorbreken.

Nog enkele tips voor het overwinnen van onzekerheid

Deze weg kun je bewandelen door de bovenstaande tips te gebruiken – maar ook deze tools kunnen je helpen om dit pad te bewandelen.

  • Doe aan beweging en sport. Lichaamsbeweging is goed voor je mentale gezondheid omdat het angst, negatieve stemmingen en depressie vermindert. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je gevoel van eigenwaarde zal toenemen, waardoor je je minder onzeker zal voelen.
  • Kijk terug op wat je allemaal al bereikt hebt. Focus je op je vooruitgang en blijf niet dolen in je verleden en de negatieve gedachten. Je bent op de goede weg.
  • Neem het leven niet te serieus. Geniet van elk moment! Perfectie bestaat niet, gelukkig maar.
  • Begin met meditatie