Zelfvertrouwen is belangrijk en sijpelt door in veel aspecten van je leven, waaronder je relatie met je partner. Hieronder lees je waarom het belangrijk is om zelfvertrouwen te hebben in een relatie en hoe je dit vergroot.
Waarom is zelfvertrouwen belangrijk in een relatie?
Binnen een relatie zou je compleet op je gemak moeten voelen. Je zou nooit het gevoel moeten hebben dat je je moet inhouden of op je tenen moet lopen. Dit geldt voor beide partijen. Een gebrek aan zelfvertrouwen gooit hier roet in het eten en zorgt voor een instabiele relatie.
Binnen een relatie zonder zelfvertrouwen is eerder wantrouw, conflict en opgekropte ontevredenheid.
Zonder zelfvertrouwen kom je minder op voor wat je zelf wilt, en ga je mee in wat je partner wilt. Communicatie is belangrijk in een gezonde relatie en zonder zelfvertrouwen zeg je minder snel wat je dwars zit. Dit staat eerlijkheid ook in de weg, nog een belangrijke vereiste.
Ook kan een gebrek aan zelfvertrouwen wantrouwen aanwakkeren. Als een van de partners twijfelt aan zichzelf en onzeker is, zal deze moeilijker kunnen omgaan met contacten die ander heeft buiten de relatie om.
Tips om zelfvertrouwen te vergroten in een relatie
Zelfvertrouwen vergroten in een relatie gaat best wel snel, als je er dagelijks mee bezig bent. Hieronder vind je een aantal tips.
Luister naar wat je zelf belangrijk vindt
Bewustwording van je eigen waarden en doelen is de eerste stap in meer zelfvertrouwen in een relatie. Als je weet wat je wilt en waar je naartoe gaat kun je dit uitspreken. Dit creëert duidelijkheid en eerlijkheid en wekt interesse uit van je partner.
Meditatie kan je helpen dit inzichtelijk te krijgen.
Geef ruimte aan je partner
Een van de manieren waarop een gebrek aan zelfvertrouwen in een relatie tot uiting komt, is door verstikkend of bazig gedrag.
Checken van de telefoon, overdreven volgen op social media of ruzie wanneer een van de partners met vrienden is zijn hier allemaal voorbeelden van.
Proberen te controleren is geen oplossing voor het probleem. Realisatie van dit soort gedrag is de eerste stap naar een gezonde relatie met wederzijds vertrouwen.
Communiceer, spreek je uit
Hoewel je misschien denkt dat je er goed aan doet je mening voor je te houden om ruzie te voorkomen, werkt dit averechts.
Je gevoelens niet uiten betekent dat ze zich ophopen en op een later moment er uit komen op een manier die je liever niet hebt.
Het vertrouwen hebben om kleine irritaties of problemen te bepreken, bespaart op de lange termijn pijn.Wanneer je je gevoelens tegenhoudt en ze komen er allemaal tegelijk uit, kan het moeilijk voor je zijn om te verwoorden waar al je emoties vandaan komen en nog moeilijker voor je partner om de echte oorzaak van het probleem te begrijpen.
Wees tevreden met jezelf
Mensen die zeker zijn van zichzelf en weten wat ze willen, zijn sexy. Omarm jezelf en wees tevreden met jezelf!
Zet grenzen
Niemand wil een relatie aangaan en elkaar regels opleggen, maar als je belangrijke grenzen vanaf het begin duidelijk maakt, heb je een sterke basis voor vertrouwen.
Door grenzen te stellen, vertel je je partner niet wat ze wel en niet kunnen doen; je maakt gewoon duidelijk aan hen wat je meer op gemak zou stellen in je relatie.