Een negatief zelfbeeld maakt je leven moeilijker. Je voelt je onzeker, zwakker, minder effectief en gestresst als je negatief over jezelf denkt. Gelukkig is het mogelijk om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Een positief zelfbeeld staat eigenlijk gelijk aan een opwaartse spiraal. Je waardeert jezelf meer en bent daardoor positiever, zowel naar jezelf als de mensen om je heen. Wat kun je zelf doen om een positief zelfbeeld te gaan ontwikkelen?
Goed zoals je bent
Deze heb je vast vaker gelezen, maar het is en blijft waar. Vaak willen we iemand anders zijn omdat we dan denken dat we meer geaccepteerd en gewaardeerd worden. We doen ons beter voor dan we zijn omdat we bang zijn niet goed genoeg te zijn. Maar iedereen is goed zoals hij of zij is. Iedereen heeft een eigen verhaal en eigen unieke karaktereigenschappen. Je hoeft je voor niemand te veranderen.
Het accepteren van jezelf is de snelste weg naar een positiever zelfbeeld. Er blijven natuurlijk kanten van jezelf waar je minder blij mee bent, maar laat deze kanten er wel gewoon zijn. Je hoeft alleen maar te veranderen als je dat zelf wil en je verdient liefde om wie je bent.
Lees ook: tips om meer jezelf te zijn.
Wees niet zo hard voor jezelf
Zelfcompassie is een schitterend begrip uit de mindfulness. Als je minder hard bent voor jezelf ontwikkel je een positief zelfbeeld. Zelfcompassie gaat over het tonen van mededogen naar jezelf, meer geduld en begrip hebben met en voor jezelf. Het is niet altijd makkelijk om je weg in het leven te vinden. Op die momenten heb je het al lastig genoeg, wat helpt het dan om ook nog heel streng te zijn voor jezelf? Juist, dat helpt niet. Je doet je best en met de beste intenties, dat is genoeg. Niemand is perfect en iedereen verdient compassie. Wees lief voor jezelf.
Door meer begrip voor jezelf te hebben laat je jezelf minder meeslepen in je minder goede kanten. Je kunt ze omarmen als onderdeel van jezelf.
Vergelijk jezelf niet met anderen
Iedereen vergelijkt zichzelf met anderen, ook al is dit echt niet goed voor je zelfbeeld. Tijdens deze vergelijkingen richten we ons namelijk vooral op onze tekortkomingen en zijn we niet bezig met onze positieve kanten. Deze vergelijkingen hebben weinig zin omdat iedereen uniek is en een eigen verhaal heeft. Mensen hebben verschillende drijfveren, angsten, intelligentie en interesses. Daarnaast is niet alles wat je ziet waar, kijk maar naar sociale media. Wie er op Instagram perfect uitziet, kan in werkelijkheid iemand zijn die super onzeker is. Het heeft dus geen zin om jezelf te vergelijken met iets wat je alleen van de buitenkant ziet.