Kan jij overal jezelf zijn, of pas je jezelf aan om anderen tevreden te houden? Er zijn maar weinig mensen die overal helemaal zichzelf zijn, zonder zich druk te maken of ze dan goed genoeg zijn. Veel mensen zijn bang om op te vallen, schamen zich of zijn bang om afgewezen te worden. Vaak doen mensen zich beter voor dan ze zijn, zeggen ze dat alles goed gaat terwijl ze zich van binnen misschien helemaal niet goed voelen. Bang voor de reacties van anderen. Met dit gedrag ga je vaak over je eigen grenzen heen, omdat je het lastig vindt om die aan te geven. Met de onderstaande tips leer je meer jezelf zijn.
Waarom passen we ons aan?
We passen onszelf makkelijk aan omdat we er graag bij willen horen. Vroeger, in de periode van de jagers en verzamelaars, was er letterlijk een grotere kans om te overlijden als je jouw groep kwijtraakte. Om te overleven had je elkaar nodig voor voeding, veiligheid en identiteit. De kans dat dit nu nog gebeurt is nihil, maar de angst blijft, in meer of mindere mate. We willen niet worden buitengesloten en passen ons aan om erbij te horen.
Wanneer ben je jezelf?
De aanduiding ‘jezelf zijn’ is bij iedereen wel bekend, maar wat wordt er nu precies mee bedoelt? Je bent jezelf als jij je volledig vertrouwd en veilig voelt om meer van jezelf te laten zien. Je durft te zeggen wat je vindt, zonder belemmeringen of aarzeling. Je bent tevreden met jezelf en hebt niet het gevoel dat je je beter moet voordoen. Je gedraagt je overal zoals je dat thuis ook doet. Mensen die volledig zichzelf kunnen zijn hebben voldoende zelfvertrouwen en voelen zich zeker. Als je niet jezelf bent dan gedraag je jezelf geforceerd of krampachtig in een groep, reageer je ingetogen omdat je vooral bezig bent met de mogelijke reacties van anderen.
Jezelf zijn: 10 tips
Als je meer jezelf wil zijn, dan zijn onderstaande tips nuttig voor je.
- Vergelijk jezelf niet met een ander. Iedereen is uniek en daar mogen we trots op zijn. We zijn goed zoals we zijn en daar hoeven we niks voor te doen. Het is oké dat jij je eigen visie, manier van leven en mening hebt. Het maakt niet uit wat anderen daarvan vinden. Je hoeft niet overal goed in te zijn, er is namelijk niemand die helemaal perfect is. Zelfcompassie oefeningen helpen hierbij.
- Accepteer jezelf en werk aan je zelfvertrouwen. Als je zelfverzekerd bent heb je minder het gevoel dat je het goed moet doen voor anderen en maakt het je minder uit wat anderen van jou vinden.
- Zoek uit wie je eigenlijk bent. Wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in? Hoe kijk je naar het leven? Wat vind jij belangrijk bij vriendschappen, je werk en thuis? Wat maakt jou uniek en past echt bij je?
- Niet invullen voor een ander. Vaak passen mensen zich aan omdat ze denken dat andere mensen dat gedrag meer waarderen. Is dit eigenlijk wel zo? Controleer het eens bij een ander als je ergens onzeker over bent.
- Welke mensen heb je om je heen? Onderzoek of je energie krijgt van het samenzijn met bepaalde mensen, of dat het je juist energie kost. Wat is daar de oorzaak van? Waarom heb je het gevoel dat je jezelf niet kunt zijn bij bepaalde mensen? Wil je hier energie insteken of ga je liever om met mensen waarbij je helemaal jezelf kunt zijn?
- Kies altijd voor jezelf! Als een vriendschap of relatie energie kost, wees dan eerlijk (naar jezelf en de ander). Je hoeft niet direct het contact te verbreken maar je kunt het wel op een lager pitje zetten. Probeer eens om jezelf te zijn in de buurt van deze persoon. Hoe wordt daarop gereageerd?
- Het is prima om een andere mening te hebben. Jouw mening is net zoveel waard als de mening van een ander.
- Bekijk eens of je op een andere manier tegen een afwijzing aan kunt kijken. Zit je te wachten op een relatie met iemand die jou niet accepteert zoals je echt bent? Wat kun je leren van deze situatie?
Zoals je hierboven kunt lezen draait alles om het accepteren van jezelf. Als jij jezelf beter leert kennen en meer trouw blijft aan jezelf, zul je positiever in het leven staan. Het leven wordt zoveel makkelijker en fijner.