Home » Meditatie » Zo kun jij beginnen met mediteren

Zo kun jij beginnen met mediteren

Tegenwoordig wordt men zich steeds meer bewust van de voordelen van mediteren. Maar hoe begin je er mee?

beginnen met mediteren

Wat is mediteren & voordelen

Tijdens mediteren creëer je een rustmoment voor jezelf tijdens een (drukke) dag. Je kijkt als het ware even bij jezelf naar binnen en checkt hoe het met je gaat. Je observeert de gedachten die langskomen zonder ze te willen veranderen of onderdrukken. Je ziet de gedachten komen en gaan. Als je afgeleid wordt door bepaalde gedachten, dan breng je jouw aandacht op een liefdevolle manier weer terug naar jezelf.

Voordelen van mediteren

  • Een ontspannen moment voor jezelf, waarin je even heerlijk kunt relaxen.
  • Minder stress. De ontspanning die mediteren brengt zorgt ervoor dat je minder stress ervaart.
  • Sterker immuunsysteem. Je brein ervaart rust door de meditatie. Die rust is op zijn beurt weer goed voor je weerstand.
  • Goede ademhaling. Tijdens meditaties let je goed op je ademhaling waardoor je op een rustigere en meer ontspannen manier gaat ademen.
  • Lagere bloeddruk. Stress wordt verminderd door meditaties. Van stress krijg je snel een hoge bloeddruk, dus mediteren heeft ook een positieve invloed op een hoge bloeddruk.
  • Beter slapen. Je ligt minder lang te piekeren en slaapt sneller en dieper.

Starten met mediteren

Hierboven staan de belangrijkste voordelen van mediteren benoemd. Dit wil iedereen toch? Maar hoe moet je nu beginnen? Het beste advies is, om gewoon te beginnen! Hoe meer je het doet, hoe beter je wordt.

Het is best raar als je voor het eerst gaat mediteren. Je kunt ’s ochtends mediteren en je dag rustig beginnen, of je kunt ’s avonds voor het slapen gaan mediteren zodat je meer ontspannen naar bed gaat. Ook tijdens wandelen of hardlopen kun je mediteren. Je moet een manier zoeken die voor jou werkt en waar je routine in kunt krijgen.

Zorg dat je een rustige, veilige plek opzoekt. Je kunt zowel zittend, liggend als staand mediteren. Het gaat er echt om wat jij fijn vindt. Je focust je op je ademhaling en merkt de gedachten op die langskomen in je hoofd. Deze gedachten mogen er zijn, je zult merken dat ze ook weer gaan. Als je afgeleid wordt, dan breng je jouw aandacht weer terug naar je ademhaling. Mediteren kun je met gesloten of open ogen doen, wat jij fijn vindt. Als je het lastig vindt om dit zelf te doen, kun je ook een app gebruiken en een geleide meditatie doen. Hierbij wordt er verteld wat je moet doen tijdens de meditatie. Dit is een goede manier voor mensen die zich lastig kunnen concentreren.