De wereld waarin we leven lijkt onbeperkte mogelijkheden te hebben. Voor veel mensen is dat overweldigend. Zij krijgen last van keuzestress. In dit artikel lees je een aantal tips om het maken van keuzes makkelijker te maken. Een keuze maken bij een helder dilemma kan al lastig zijn, laat staan wanneer je niet precies weet waarover je een keuze moet maken. Je kan je vinger er niet precies op leggen, maar je bent niet blij met een bepaalde situatie.
Waarom hebben we tegenwoordig zo veel keuzestress?
Keuzestress kan veroorzaakt worden doordat we niet meer weten wat onze eigen behoeften zijn. We weten niet meer op welke basis we een bepaalde keuze zouden moeten maken. Ook kijken we vaak niet naar onze eigen gevoelens, die toch vaak leidend zijn bij keuzes en grenzen. We redeneren altijd maar vanuit ons hoofd en leven niet in het hier en nu. Ook zijn veel mensen bang voor de consequenties en bang om een foute keuze te maken. Als we minder last hebben van keuzestress, dan zullen we positiever in het leven staan.
Zet de voor- en nadelen op papier
Er zijn een aantal hulpmiddelen in te zetten bij het maken van keuzes. Je kunt bijvoorbeeld de voor- en nadelen op een rij zetten. Geef de argumenten een cijfer op basis van de waarde. Zo heb je snel een overzicht van de dingen die jij belangrijk vindt.
Subkeuzes
Een grotere keuze kun je opdelen in kleinere stukjes. Hierdoor worden de keuzes beter te overzien. Als je bijvoorbeeld een nieuwe baan overweegt, denk dat eens na over de reisafstand, leukere collega’s, een beter salaris of een uitdagendere functie. Wat vind je belangrijk?
Feiten verzamelen
Wees doelgericht en verzamel feiten. Je kunt alleen beoordelen of een verandering goed zou zijn als je weet waar je nu staat. Verzamel feiten over deze situatie en baseer je keuzes niet op meningen van anderen, veronderstellingen of overdrijvingen. Teveel informatie maakt het maken van een keuze onmogelijk, dus let op de hoeveelheid info die je inwint. Als jouw keuze een grote impact heeft (zoals het kopen van een auto) dan is het logisch dat je daar meer informatie over opzoekt dan wanneer je een nieuwe koekenpan aanschaft.
Irrelevante factoren
Het is al moeilijk genoeg, laat geen irrelevante factoren jouw keuzes beïnvloeden. Houd het op je principes, doelen, waarden en feitelijke informatie. Valkuilen, zoals angst, stemming, zelfvertrouwen of druk van buitenaf, kun je beter vermijden. Probeer het objectief te bekijken.
Vertrouw op je gevoel
Tot slot misschien wel de belangrijkste: vertrouw op je eigen gevoel. Keuzes worden altijd beïnvloed door je emoties. Als je alle feiten op een rij gezet hebt en je vindt het nog steeds moeilijk om een keuze te maken: vertrouw dan op je gevoel en volg je instinct. Kies met je hart én je hoofd.
Lees ook: