Home » Meditatie » Meditatie voor slapen: maak kennis met Yoga Nidra

Meditatie voor slapen: maak kennis met Yoga Nidra

Er zijn tegenwoordig veel mensen die moeite hebben met in- en/of doorslapen. We ervaren meer stress en slapen (onder andere daardoor) minder goed. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om beter te slapen. Naast het ontdekken en veranderen van de oorzaak waarom je minder goed slaapt, kun je ook Yoga Nidra doen voor het slapen gaan. Dit helpt je om meer ontspannen te gaan slapen.

meditatie voor slapen

Wat is Yoga Nidra?

Bij Yoga Nidra werk je toe naar emotionele, mentale en fysieke ontspanning. Dit doe je door het volgen van een systematische methode. Letterlijk betekent Yoga ‘verbinden’ of ‘samenbrengen’ en Nidra ‘slaap’. Het is al een oude Yogavorm en deze lijkt erg op slapen, terwijl je niet in slaap valt. Eigenlijk ben je alerter dan wanneer je wakker bent. Het is dus ook niet de bedoeling dat je in slaap valt tijdens de sessies. Systematisch breng je jouw lichaam op mentaal, fysiek en emotioneel gebied in complete ontspanning. 

Zo kan een uur Yoga Nidra voelen als vier uur slaap. Een perfecte meditatie voor slapen omdat je dan helemaal ontspannen bent. Tijdens deze vorm van Yoga is het bewustzijn op een dieper niveau aan het werk. Je balanceert als het warme op de lijn tussen slapen en wakker zijn.

Deze vorm van Yoga doe je aan de hand van een begeleidingstape. Je luistert naar deze tape en voert de oefeningen uit. Blijf je bewust tijdens deze sessies. Je bewustzijn komt ‘los’ van de processen in geest en lichaam. Hierdoor ervaar je een diepere ontspanning.

Voordelen Yoga Nidra

Meditatie voor slapen heeft een aantal grote voordelen:

  • Diepe ontspanning wordt bewust ervaren. Stress zorgt ervoor dat we vaak niet volledig ontspannen kunnen en helaas heeft iedereen hier mee te maken (bewust of onbewust). Er ontstaat stress en spanning door de prikkels die we dagelijks binnenkrijgen. Ook is ons lichaam steeds bezig met het in balans houden van alle functies. Door stress worden deze processen in het lichaam verstoort. Kortdurend is dat niet erg, maar voortdurend is schadelijk. Je lichaam wordt door Yoga Nidra weer in een staat van homeostase gebracht, de optimale en volledige balans tussen geest en lichaam.
  • Tijdens deze Yogasessies volg je een denkbeeldige reis. Wie en wat je bent laat je op dat moment even los en je zweeft richting het onbekende. Dit wakkert je verbeelding en creativiteit aan. Je gaat als het ware ‘out of the box’.
  • Het zenuwstelsel wordt gekalmeerd, dit is als het ware een groot communicatienetwerk. Het zenuwstelsel pikt informatie op en stuurt deze door je lichaam. Door de vele prikkels die we dagelijks krijgen is het zenuwstelsel snel overprikkeld. Mensen kunnen moeilijk terugschakelen naar ontspanning. Eén van de technieken om wel weer te kunnen ontspannen en het zenuwstelsel te kalmeren is Yoga Nidra.

Tips om te beginnen met meditatie voor slapen

Om te beginnen met Yoga Nidra kun je lessen volgen van Yogadocenten. Als je het liever thuis doet, dan heb je een stille plek nodig. Een plek waar je ongestoord kunt ontspannen. Doe comfortabele kleding aan en luister een Yoga Nidra-opname.