Als stress je ooit ’s nachts heeft laten woelen en draaien, zul je het ermee eens zijn dat stress en slaapproblemen samen lijken te gaan.
Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, waardoor een verhoogde hartslag en hoge bloeddruk ontstaan die je alert houden in plaats van je te laten slapen. Zelfs als het je lukt om in slaap te vallen, kan deze slaap van mindere kwaliteit zijn en kun je ’s nachts vaker wakker worden. Omdat slecht slapen de symptomen van stress verhogen, kunnen deze slapeloze nachten in een vicieuze cirkel veranderen.
Hoe je makkelijker in slaap kunt vallen met stress
Door nieuwe manieren te leren om je stress ’s nachts te beheersen, verbetert je slaap. Vervolgens zul je alle mooie uitdagingen van het leven met frisse energie tegemoet kunnen zien!
Gebruik ontspanningstechnieken
Ontspanningstechnieken kunnen helpen je bloeddruk te verlagen, ademhaling te vertragen en je een rustiger gevoel te geven. Handige technieken zijn onder meer mindfulness, meditatie, ademhalingsoefeningen, of beweging zoals yoga en tai chi.
Beperk schermtijd
Smartphones, tablets, televisies en computerschermen zenden blauw licht uit, waar je moeilijker van in slaap valt. Blauw licht verlaagt de niveaus van melatonine in je lichaam, het hormoon dat je slaperig maakt. Vermijd schermen idealiter een uur voordat je naar bed gaat.
Vermijd zware maaltijden voor het slapengaan
Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat eten binnen drie uur voor het slapengaan ervoor kan zorgen dat je ’s nachts vaker wakker wordt. Als je brommende maag je wakker houdt, eet dan iets kleins.
Neem een warme douche
Het toevoegen van een warme douche of een warm bad aan je avondroutine in niet alleen heel lekker, het activeert ook een natuurlijk afkoelingsproces. Deze temperatuurdaling bootst de natuurlijke fluctuaties van de slaap-waakcyclus na en kan de tijd die nodig is om in slaap te vallen verkorten.
Sport vaker
Lichaamsbeweging vermindert stress en verbetert je slaap. Vlak voor het slapengaan sporten is dan weer niet aan te raden. Probeer tot ten minste anderhalf uur voor het slapen gaan niet te sporten om je lichaamstemperatuur de tijd te geven om terug te keren naar een niveau dat gunstig is voor de slaap.
Schrijf je gedachten op in een dagboek
Veel mensen merken dat het bijhouden van een dagboek over hun zorgen hen helpt om met stress om te gaan. Door elke dag een vaste tijd in te plannen om op te schrijven wat je bezighoudt, kun je misschien de snelle gedachten voorkomen die je storen terwijl je probeert in slaap te vallen.
Lees hier verder over het verminderen van stress.