Home » Zelfvertrouwen » Hoe kun je zelfvertrouwen terugwinnen?

Hoe kun je zelfvertrouwen terugwinnen?

We weten allemaal dat zelfvertrouwen een belangrijke factor is voor succes in het leven. Mensen met zelfvertrouwen hebben meer veerkracht, presteren beter, hebben betere relaties en staan vaker open voor het proberen van nieuwe dingen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je zelfvertrouwen wilt terugwinnen. Misschien heb je een moeilijke periode op werk of in je relatie, of ben je wat zelfvertrouwen verloren omdat je ouder wordt. Wat de oorzaak ook is, hoe je zelfvertrouwen terugwint lees je hier.

hoe zelfvertrouwen terugwinnen

Zelfvertrouwen terugwinnen door te investeren in persoonlijke groei

Je zelfvertrouwen opbouwen of terugwinnen is niet iets dat je in een dagje voor elkaar krijgt. Net zoals je voor een afgetraind lijf consequent naar de sportschool gaat en goed op je eten let is het terugwinnen van zelfvertrouwen een continu proces. Door in persoonlijke ontwikkeling te investeren bouw je mentale veerkracht op. Probeer bijvoorbeeld een cursus zelfvertrouwen, luister een podcast of lees een boek over persoonlijke ontwikkeling.

Zie tegenslag als een les

Je karakter wordt niet bepaald door hoe je met successen omgaat, maar hoe je met tegenslagen omgaat. Als alles altijd mee zit, wat is de lol er dan van? Vraag jezelf af wat je kan leren van de tegenslag en sta weer op om sterker door te gaan. Jij bepaalt of je bij de pakken neer gaat zitten of leren trekt uit de tegenslag. Bedenk voor jezelf:

  • Als dit nog een keer gebeurt, wat kun je dan doen om het wel te laten lukken?
  • Welk inzicht heeft deze situatie je gebracht? Wat zegt het over jezelf dat je je zo voelt?

Noteer je sterke eigenschappen (en accepteer je minder sterke)

Zelfvertouwen is niet iets dat door anderen wordt bepaald, zelfvertrouwen creëer je met je eigen mindset. Heb je last van een deuk in je zelfvertrouwen, repareer dit dan door je sterke eigenschappen op te schrijven. Niemand is perfect, iedereen heeft sterke en zwakke punten. Je kunt je zelfvertrouwen vergroten door alles te accepteren en ook je minder goede eigenschappen te omarmen.

Zelfvertrouwen terugwinnen door te sporten en jezelf te verzorgen

Onderzoek toont aan dat sporten positieve invloed heeft op je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Dus waar wacht je nog op? Leg die telefoon neer en duik de sportschool in voor een krachtsessie of groepsles. Door regelmatig te sporten maak je meer geluksstofjes aan en zit je lekkerder in je vel. Neem naast sporten de tijd om jezelf te verzorgen en besteed aandacht. Hierdoor krijg je een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Blijf anderen opzoeken

Als je wat zelfvertrouwen bent verloren kan het moeilijk zijn om eropuit te gaan om mensen te ontmoeten. Toch tonen onderzoeken aan dat sociale connecties de risico’s op depressie een laag zelfbeeld verminderen.

Lees ook: waarom is zelfvertrouwen belangrijk?