Home » Mindfulness » Hoe mindfulness kan helpen bij een burn out

Hoe mindfulness kan helpen bij een burn out

17% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft last van een burn-out, dit zijn meer dan een miljoen mensen! Sleep jij jezelf naar je werk? En heb je aan het einde van je werkdag meer stress dan toen je begon? Dit kunnen tekenen zijn van een beginnende burn-out. Gelukkig kan mindfulness bij burn-out klachten helpen.

Mindfulness bij burn-out klachten

Dit zegt de wetenschap over mindfulness bij een burn-out

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van mindfulness op een burn-out. In een van deze studies kregen 30 leidinggevenden van een groot bedrijf 16 weken Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training aangeboden. Aan het einde van de studie hadden de deelnemers minder stress, verbeterde fysieke en emotionele gezondheid, verbeterde slaap en meer zelfcompassie. Hun cortisolwaardes – een indicator van stress – waren ook gedaald.

Laat je werk op je werk

In een andere studie werd onderzocht of mindfulness-meditatie de arbeidstevredenheid en werkgerelateerde stress kan verbeteren. Vijftien docenten en medewerkers van 2 Australische universiteiten kregen een 7 weken durend aangepast MBSR-programma aangeboden. In het programma zaten oefeningen zoals meditatie, het uitvoeren van een bodyscan en het integreren van mindfulness in het dagelijks leven. na het einde van het programma.

Na 7 weken rapporteerden deelnemers dat ze zich veel bewuster waren van het huidige moment, minder piekerde en meer focus hadden. Ook sliepen ze beter na afronding van het programma.

Mindfulness oefeningen die helpen bij burn-out

Mindfulness meditatie is één van de meest effectieve mindfulness oefeningen tegen een burn-out. Deze meditatiebeoefening is erop gericht om je aandacht op het huidige moment te richten waardoor je geest rustiger wordt. Volg deze stappen:

  • Ga comfortabel rechtop zitten, op bijvoorbeeld een stoel of in kleermakerszit op de grond.
  • Concentreer je op je ademhaling. Merk op hoe het voelt als je in- en uitademt.
  • Zodra je gefocust bent op je ademhaling, verleg je je focus. Probeer op te vangen wat er in je omgeving en in je lijf gebeurt: geluiden, geuren en sensaties.
  • Word je afgeleid door een gedachte? Merk het op maar klamp je er niet aan vast. Oordeel niet over je gedachten, positief of negatief. Laat ze.
  • Als je merkt dat je gedachten alle kanten op schieten, concentreer je dan op je ademhaling. Als je er klaar voor bent, probeer je weer je aandacht te verleggen.

Hier vind je nog meer voorbeelden van mindfulness oefeningen.